IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България обяви за персона нон грата двама руски дипломати

След като посланикът на Русия не се яви на поканата на МВнР, двете ноти бяха връчени на дипломат от руското посолство

18:26 | 02.03.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България обяви за персона нон грата двама руски дипломати, служители на руското посолство. Те имат 48 часа да напуснат страната. Това съобщи Митко Димитров, директор на дирекция "Пресцентър" в МВнР, цитиран от БНТ.

По думите му министърът на външните работи Теодора Генчовска е била уведомена от Специализираната прокуратура и МВР за събрани доказателства за извършена разузнавателна дейност от страна на граждани на Руската федерация, ползващи се с дипломатически имунитет. Те са извършвали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическият им статут в България, добави Димитров. 

Във връзка с това в МВнР е бил привикан руският посланик Елеонора Митрофанова, за да ѝ бъдат връчени две ноти. Тя обаче е отклонила поканата с мотива, че е извън София. С първата нота се уведомява руската страна, че България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на руското посолство у нас. А с втората - че МВнР остро протестира срещу публикации на посолството на Руската федерация в информационното пространство през последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо България и нейните съюзници.

В 17 часа е връчена нота на Филип Воскресенски, дипломат от руското посолство, обяви министърът на външните работи Теодора Генчовска пред журналисти след участието си в блиц контрол в парламентарната комисия по външна политика, цитирана от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
разбира се че ни е идвало, нали сме по умни, логично е... но ние ги забелязваме тия неща, за разлика от теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
Да допуснем. А вие, дето сте "трудни", защо се водите по постове, които прекалено лесно се РЕДАКТИРАТ? Да ви е идвало наум ТОВА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
Р. България няма нужда да обявява мотивите си за обявяване на ''персона нон грата'' на дипломатите- това е залегнали в чл. 9 ал.1 от ВИЕНСКА КОНВЕНЦИЯ ЗА ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ Член 9 1. Приемащата държава може във всяко време, без да е длъжна да мотивира своето решение, да уведоми изпращащата държава, че шефът на представителството или кой да е от членовете на дипломатическия персонал на представителството е Persona поп grata или че кой да е друг член от персонала на представителството енеприемлив. В такъв случай изпращащата държава трябва съответно да отзове въпросното лице или да прекрати неговите функции в представителството. Едно лице може да бъде обявено за Persona поп grata или за неприемливо още преди пристигането му в територията на приемащата държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
ти си лесен за манипулиране ... ако не знаеш, фейсбук постовете може да се трият !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
Pyramid
преди 2 години
Четох материала на страницата на посолството. България НЕ Е наричана с обидни думи. Друг въпрос, ако някой, се е припознал. Иначе, посланик Митрофанова, и на мен не ми харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още