IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Благоевград планира индустриален парк и бизнес акселератор

Природните богатства на града до момента не са използвани пълноценно, твърди новият главен архитект на общината

10:42 | 07.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Благоевград има огромен потенциал да се развие и да се превърне в модел, чиито решения да бъдат приложени и в други български градове. Сега работим по намирането на подходящи терени за изграждането на индустриален парк в Благоевград, планираме и създаването на бизнес акселератор. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Иван Шумков, новият главен архитект на община Благоевград.

В Плана за интегрирано развитие на община Благоевград (2021-2027 г.), който бе приет неотдавна от Общинския съвет в града, се предвижда създаването на нов индустриален парк, както и на нова индустриално-логистична зона. Общият индикативен бюджет за тези проекти е 880 млн. лв., уточни гостът. 

Благоевград не е изолиран от негативните демографски тенденции в страната, но се надяваме да привлечем част от студентите, които завършват университетите и колежите в града. Стратегическото позициониране на Благоевград – близо до Македония, Сърбия и Гърция, както и близостта му до София, ще позволи привличането на работна сила и от други места, обясни събеседникът.

Природните богатства на Благоевград до момента не са използвани пълноценно и това е друг приоритет, по който ще работим, каза още арх. Шумков. Идеята е да се развият зоните с минерални извори и да се използва близостта до Рила, включително съществуващия ски център „Картала“, като се изградят нови хотели и спа центрове в определени граници, за да не вредят на природата.

Вижте целия разговор във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още