fallback

Премиерът: Правилното решение беше да подкрепим санкциите срещу Русия

Газовата криза в Европа е резултат от добре планирана стратегия на Путин, каза Кирил Петков

10:43 | 15.03.22 г. 22
Автор - снимка
Редактор

Правилното решение за България беше да подкрепи санкциите срещу Русия заради войната в Украйна. Това заяви премиерът Кирил Петков в рамките на срещата на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал", на която водеща тема е кризата в Украйна и последствията за Европа и България. 

Петков подчерта, че преживяваме труден момент – както за България, така и за Европа.

„Европа е във война. За съжаление войната дойде обратно на нашия континент, война, която сме очаквали, че ще бъде само част от историята“, заяви в изказването си Петков. Той коментира, че война означава 636 цивилни убити, 46 убити деца, между 6 и 8 хиляди украински военни и 11 хиляди руски момчета.

„Правилното решение беше да вдигнем високо ръка и да кажем: „Ние сме за санкциите, няма да мълчим, ние сме НАТО и ЕС", заяви премиерът. Той допълни, че трябва да разграничим нашата привързаност към Русия с режима на Путин. По думите му тези две неща не са едно и също. Според него трябва да помислим какво означава да сме приятелски народ на Русия, но да сме народ, който не приема войната, както и какъв е плюсът да сме част от ЕС и НАТО.

Премиерът заяви, че към момента украинските бежанци в България са 70 хиляди. Той отбеляза, че вече имаме изградена система за посрещане на бежанците в България, имаме и йодни таблетки за всички, имаме нов преглед на инвестициите ни в отбрана. До момента Агенцията за бежанците е можела да обработва документите на 30 човека на ден, а сега имаме по хиляди на ден, допълни Петков.

По думите му става въпрос за множество кризи - енергийна, газова, но това са измерения на войната, това не са отделни кризи.

„Газовата криза е измерение на войната и плод на една добре планирана стратегия. Нашето младо правителство попадна именно в перфектната буря“, коментира Кирил Петков.

Премиерът посочи, че Путин е имал добра стратегия доста по-рано. „Купувайки газовите хранилища в Германия, той източва нивата на газа в Западна Европа до много ниски нива. „Газпром" контролира немските газохранилища и контролира общата цена в Европа", заяви премиерът.

Продължавайки темата за санкциите срещу Русия Петков отбеляза, че това, което се случва в България, се случва и във всяка една от останалите страни членки на ЕС.

„Когато икономиката ни е натегната заради добро стратегическо паниране от страна на Русия, ние трябва да кажем кои са нашите ценности. Единият вариант е да се крием в тревата и да кажем: „Дано тази буря мине покрай нас“, другият вариант е да кажем „не, омръзна ни България да не може да решава собствената си съдба и да няма глас, винаги Великите сили да решават нещо за нас". Ние имаме собствен глас", заяви Кирил Петков.

Покрай кризата с Украйна научихме и че ЕС е силен, когато сме заедно, коментира премиерът. Независимо от различията ни трябва да излезем с един глас и България трябва да е част от него за координирано възстановяване на Украйна; България ще участва в свързаната стратегия за възстановяване на Украйна, заяви той.

Кирил Петков подчерта, че приоритет за правителството си остава борбата с корумпирания кръг в България. Фокусът е върху кризите, а не върху растежа, призна премиерът. „Не сме сменили посоката. В България имаме превзети институции заради прокуратурата и ако повдигнем похлупака там, нещата ще се подредят“, каза премиерът.

Той потвърди, че темата за борбата с корупцията е била сред обсъжданите в телефонния му разговор с вицепрезидента на САЩ Камала Харис снощи. 

Имам потвърждение от Урсула фон дер Лайен, че в следващите няколко седмици тя ще дойде тук и ще подпишем Плана за възстановяване, съобщи още българският министър-председател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
fallback