IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът: Правилното решение беше да подкрепим санкциите срещу Русия

Газовата криза в Европа е резултат от добре планирана стратегия на Путин, каза Кирил Петков

10:43 | 15.03.22 г. 22
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правилното решение за България беше да подкрепи санкциите срещу Русия заради войната в Украйна. Това заяви премиерът Кирил Петков в рамките на срещата на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал", на която водеща тема е кризата в Украйна и последствията за Европа и България. 

Петков подчерта, че преживяваме труден момент – както за България, така и за Европа.

„Европа е във война. За съжаление войната дойде обратно на нашия континент, война, която сме очаквали, че ще бъде само част от историята“, заяви в изказването си Петков. Той коментира, че война означава 636 цивилни убити, 46 убити деца, между 6 и 8 хиляди украински военни и 11 хиляди руски момчета.

„Правилното решение беше да вдигнем високо ръка и да кажем: „Ние сме за санкциите, няма да мълчим, ние сме НАТО и ЕС", заяви премиерът. Той допълни, че трябва да разграничим нашата привързаност към Русия с режима на Путин. По думите му тези две неща не са едно и също. Според него трябва да помислим какво означава да сме приятелски народ на Русия, но да сме народ, който не приема войната, както и какъв е плюсът да сме част от ЕС и НАТО.

Премиерът заяви, че към момента украинските бежанци в България са 70 хиляди. Той отбеляза, че вече имаме изградена система за посрещане на бежанците в България, имаме и йодни таблетки за всички, имаме нов преглед на инвестициите ни в отбрана. До момента Агенцията за бежанците е можела да обработва документите на 30 човека на ден, а сега имаме по хиляди на ден, допълни Петков.

По думите му става въпрос за множество кризи - енергийна, газова, но това са измерения на войната, това не са отделни кризи.

„Газовата криза е измерение на войната и плод на една добре планирана стратегия. Нашето младо правителство попадна именно в перфектната буря“, коментира Кирил Петков.

Премиерът посочи, че Путин е имал добра стратегия доста по-рано. „Купувайки газовите хранилища в Германия, той източва нивата на газа в Западна Европа до много ниски нива. „Газпром" контролира немските газохранилища и контролира общата цена в Европа", заяви премиерът.

Продължавайки темата за санкциите срещу Русия Петков отбеляза, че това, което се случва в България, се случва и във всяка една от останалите страни членки на ЕС.

„Когато икономиката ни е натегната заради добро стратегическо паниране от страна на Русия, ние трябва да кажем кои са нашите ценности. Единият вариант е да се крием в тревата и да кажем: „Дано тази буря мине покрай нас“, другият вариант е да кажем „не, омръзна ни България да не може да решава собствената си съдба и да няма глас, винаги Великите сили да решават нещо за нас". Ние имаме собствен глас", заяви Кирил Петков.

Покрай кризата с Украйна научихме и че ЕС е силен, когато сме заедно, коментира премиерът. Независимо от различията ни трябва да излезем с един глас и България трябва да е част от него за координирано възстановяване на Украйна; България ще участва в свързаната стратегия за възстановяване на Украйна, заяви той.

Кирил Петков подчерта, че приоритет за правителството си остава борбата с корумпирания кръг в България. Фокусът е върху кризите, а не върху растежа, призна премиерът. „Не сме сменили посоката. В България имаме превзети институции заради прокуратурата и ако повдигнем похлупака там, нещата ще се подредят“, каза премиерът.

Той потвърди, че темата за борбата с корупцията е била сред обсъжданите в телефонния му разговор с вицепрезидента на САЩ Камала Харис снощи. 

Имам потвърждение от Урсула фон дер Лайен, че в следващите няколко седмици тя ще дойде тук и ще подпишем Плана за възстановяване, съобщи още българският министър-председател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
Кире ,гледам с всеки изминат дне все по ти се изправят решеният
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
andy
преди 2 години
Ти като си такъв войнолюбец, хващай прашката и Кирчо умното под ръка ходете да ви стрелят в украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
Моабет да става
преди 2 години
Къде се бута и той в А група? Както е казал народа: "Барабар Петков с мъжете". Значи от една страна ни е омръзнало великите сили да решават за нас. Случайно военният министър на САЩ е на посещение в България. Ще пият кафе и ще разходят по София. Може пък да донесе чертежите на F16 за да ги поставим в бойна готовност. Дали пък няма да му натегнат гайките на Петков да предоставя военна помощ за Украйна и да засилим санкциите. Според него ние имаме собствен глас. Добре ще е да го чуем този глас. Да видим дали се различава от гласа на САЩ и ЕС? Има статия с мнението на "Булгаргаз" за дългосрочните договори. Нека веднъж да имаме и ние различна позиция от НАТО и ЕС - като Доган и Орбан. От дуга страна ЕС е силен когато е единен. Независимо от различията трябва да излизем с един глас. Тоест пак големите държави да решават за нас. И така кое от двете? Не става ясно от това изказване. Истината е случи му се на Петков да управлява в трудно време Няма какво да се прави на велик като батко му Бойко ами да каже: "Изказваме нашето мнение в ЕС, но на края подържаме общата политика" . Цитат: "Продължавайки темата за санкциите срещу Русия Петков отбеляза, че това, което се случва в България, се случва и във всяка една от останалите страни членки на ЕС." Това е вярно. Интересува ме дали ЕС ще разгледа мерки за да подпомогне най-силно засегнатите и най-бедните държави за да има смисъл единната политика. Или всяка държава ще търси начин сама да се справи с тежката ситуация и съответно богатите ще понесат по-леко кризата, а бедните кучетата ги яли. Което предполагам ще стане. Тогава единната политика и единни мерки са само празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 2 години
на слабоумните копейници да обясня, няма такава опасност... никога не е имало такъв прецедент, за разлика от двете руски инвазии над нашите земи... първата и втората световна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 5
0pk
преди 2 години
На бронебойните евроатлантици да обясня - когато тука стане напечено, американците ще се изнесат набързо казвайки, че няма да рискуват ядрена война с Русия и ще оставят европейското НАТО да се самоспасява. Ние тука ще станем турска губерня, понеже диктаторите ще се разберат бързо. A фалиралите европейски икономики ще си спомнят как се отглеждат коне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 2 години
че ние едем руската хурка даже и когато им слогуваме... справка последните 100 годинии, копейко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 2 години
нищо особенно, пак щеше да си останем лузърите и *** в Европа, но ако искаме да се заявим като нация и като качествен материал, не само че трябва да ги подкрепим, ами и оръжие трябва да им пратим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
Понеже ПСВ нападнахме Русия, нали? Понеже ВСВ нападнахме Русия, нали? А няма да навлизам в детайли колко платихме за неутралитета си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
мислиш ли че ми се спори с нискочели копейници ? НАТО-вската армия е НАШАТА армия, седимент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Само после да не възникват въпроси от сорта: "Ама ний защо ядем хурката?" >> Aa, тия, които ни управляват са чисти девици. Ама ний защо.. задължително ще има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още