fallback

Защо България не може да даде оръжие в помощ на Украйна?

На Украйна се предоставят само оръжия за защита - с тях Киев не може да нападне територията на Русия, смята ген. Атанас Запрянов

11:30 | 21.03.22 г. 7

България няма възможност да даде оръжие на Украйна - например противовъздушна система С-300, защото тя е част от въздушната отбрана на страната, коментира в ефира на БНТ бившият зам.-министър на отбраната Атанас Запрянов. Той поясни, че ресурсът на ракетите от тази система обаче изтича след няколко години и е добра възможност те да бъдат заменени, предоставяйки ги на Украйна.

Тази система би била от голяма полза за Украйна, но предоставянето им би повишило риска за българската охрана, защото няма с какво да заменим ракетите, поясни още бившият представител на България в НАТО.

"С-300 е единствената ни съвременна система за противовъздушна, противоракетна отбрана и тя прикрива зоново най-важния стратегически обект - столицата", допълни още Запрянов. 

Той обясни, че С-300 са част от интегрираната отбранителна система на страната. Внедряването на нов модел противовъздушна отбрана би отнело време. "Това не е като ютия, която ще дадете на съседа си и утре ще си купите нова и ще си вършите работата", каза Запрянов.

Бившият зам.-министър на отбраната беше категоричен, че всички държави, които са предоставяли оръжия за Украйна, са предоставяли единствено отбранителни оръжия - нито едно от тези оръжия не може да бъде използвано срещу територията и населението на Русия. Украинската страна не може да използва оръжието - то няма такива характеристики, за да атакува Русия и да наруши нейния суверенитет, поясни той.

"Отбранително оръжие се доставя на жертвата, на агресора, за да се защити", категоричен беше Атанас Запрянов.

Бившият зам.-министър на отбраната коментира още, че посещението на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин у нас е знак, че Вашингтон държи на стратегическото партньорство с България и има желание да развива отношенията в посоката, която страната ни желае.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
fallback