fallback

До 21 април е публичното обсъждане на Механизма за възстановяване и устойчивост

Ще се гарантират и спазват принципите за добро финансово управление на публичните инвестиции, пише в предложението на правителството

18:44 | 21.03.22 г.

До 21 април ще се обсъжда проектът на Министерския съвет за постановление за определяне на правилата за възлагане на дейности по инвестиции от крайни получатели на средства от Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ). Това стана ясно от публикация на Портала за обществени консултации към правителството.

МВУ е инструмент, който цели да осигури ефективна и значителна финансова подкрепа за ускоряване на прилагането на устойчиви реформи и свързаните с тях публични инвестиции в държавите членки на ЕС, посочва вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, вносител на проекта.

Ключово условие за изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и изплащането на средствата по Механизма от Европейската комисия е защитата на финансовите интереси на ЕС и предприемането на мерки от държавите членки, които гарантират предотвратяването, разкриването и коригирането на измами, корупция и конфликти на интереси.

„За да се регламентира редът за сключване на договори за изпълнение на дейности от крайни получатели, както и да се намали рискът от измами, корупция и конфликт на интереси при разходване на средства от Механизма, трябва да се създадат и одобрят правила за възлагане на дейности по инвестиции от крайни получатели, които не са възложители по Закона за обществените поръчки“, посочва вицепремиерът.

Това е подход, приложим по оперативните програми, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове, в резултат на което е натрупан значителен опит както от органите, участващи в управлението и контрола на тези програми, така и от изпълнителите на проекти.

„Този подход е разпознаваем и приложим от участниците в икономическия живот на страната, което ще намали стреса в системата от въвеждането и прилагането на нови правила“, допълва Василев.

Правителството предлага срока за кандидатстване с проектни предложения да не е по-кратък от 60 дни, а за инфраструктурни проекти – от 90 дни.

Той може да се удължава след откриване на процедура чрез подбор, когато в срок до три дни преди изтичането на срока няма постъпили предложения или всички постъпили предложения са оттеглени. Това е валидно и когато общият размер на заявените средства за финансиране по подадените в рамките на срока предложения е по-малък от бюджета на процедурата.

След изтичането на крайния срок за подаване на предложения ръководителят на структурата за наблюдение и докладване назначава със заповед комисия, която да извърши оценяване и класиране на предложенията по процедурата.

Комисията се назначава в 7-дневен срок от изтичането на крайния срок за подаване на предложения.

В аргументите за създаване на Механизма за възстановяване и устойчивост се посочва, че към настоящия момент липсва нормативна регламентация, която да определя правила на национално равнище за предоставяне на средства на крайни получатели от Механизма за възстановяване и устойчивост. Мерките, които трябва да се предприемат, са именно създаване на такава национална регулация на обществените отношения, при която ще се гарантира спазването на принципа за добро финансово управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
fallback