IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Планът за възстановяване е "дъвка", а в Бюджет 2022 има много пробойни

Чупи се логиката на бюджетирането, посочват Александър Загоров от КТ "Подкрепа" и Стоян Панчев от ЕКИП

12:54 | 14.02.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Експерти: Планът за възстановяване е "дъвка", а в Бюджет 2022 има много пробойни

Според него парите не са чак толкова много, но смята, че шумът около тях е много голям. „Всъщност непрекъснато дъвчем тази дъвка, а в крайна сметка тя трябва да даде резултат. Обсъждането и преди, и сега, е доста труден процес", коментира Загоров и напомни, че възстановяването в България е част от европейското. Той пресметна, че ефектът на Плана за възстановяване ще е под 1,5% от БВП на годишна база, което се пада под 2,5 млрд. лв.

„Само разписаният в сегашния бюджет дефицит е над 4%, а ако прибавим прехвърлянето от предишната година (2,5 млрд. лв.) – големината на тези средства не е чак толкова голяма. Ако запазим темпа на инфлацията от 8-10% годишно, това допълнително ще направи ефекта от този план по-малък", смята от своя икономистът Стоян Панчев от Експертен клуб и за икономика и политика (ЕКИП).

Панчев е категоричен, че твърде много време се отдава на Плана предвид колко е малък. "Интересът от него  е, че се очаква да поемем ангажименти. Предвид размера му – непропорционални ангажименти. Янис Варуфакис коментира по време на посещение у нас, че когато имаме плащания, те ще са концентрирани. Следователно ефектът върху икономиката няма да бъде особено голям", обясни икономистът.

По думите на Загоров основната задача на страната в икономически план е да минимизира енергийните опасности.

"Бъдещето е на водорода, но това бъдеще е само 15% от общата ни енергетика. Каквото и да правим, ние ще трябва да останем на крака и с въглищата, защото различни предизвикателства ни чакат – адаптации в транспорта, внос на енергийни ресурси и т.н. Ако не се ориентираме спрямо нашите възможности, земя и хора, няма да спечелим. Можем да влезем в капан, който сам сме си устроили", предупреди експертът по енергетика от КТ "Подкрепа".

Загоров е съгласен с финансовия министър Асен Василев, че разработването на био мощности е пътят към най-евтината възможна цена на тока. "Балансът при зелената енергия е най-важното нещо", категоричен е той.

Икономистът обаче разкритикува остро Бюджет 2022. "Първо, големият дефицит, и то в година, когато имаме предвиден очакван икономически растеж. Това е т.нар. проциклична фискална политика – когато имаш ръст, трябва да свиваш дефицита, а те го разширяват. Другата ми критика е в разделянето на бюджета на три големи части – първата вече приета, следващата през март и актуализация през юли. Предвиждането на актуализация още преди приемането на бюджета е меко казано лоша практика. Идеята да се гласува веднъж е поставянето на правителството във финансови рамки – иначе се счупва цялата логика на бюджетирането", категоричен е Панчев.

По думите му разбираемо е защо бюджетът е съставен така – има нови министерства, но икономистът е на мнение, че това "така или иначе е лоша практика". Панчев е скептичен и към капиталовата практика на правителството.

Какви препоръки дадоха експертите, за да бъде по гъвкав Бюджет 2022? Какви ще са последствията от инфлацията? Ще настъпи ли рецесия в икономиката на ЕС?

Гледайте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Поради погрешен проект за държавен бюджет, правителството на премиера Кирил Петков е с качество на ударен самолет. Най-лошото е, че ние пътуваме в този самолет.Накратко за ситуацията: Сега Република България употребява неправилна структура на държавен бюджет. Подходът прикрива лоши последици от прилагания вреден за националното стопанство основен метод за емисии на левове. Паричната грешка е водещата причина за щети в Република България. Държавната неправилност поразява бедни и богати. Централната банка няма капацитет да прекрати щети от паричната грешка. При създадените условия, за Република България е невъзможно устойчиво развитие. Приемането на предложения проект за държавен бюджет е сигурен начин за подсигуряване на политически провал на правителството. Запазването на вредния за националното стопанство основен метод за емисии на левове създава нови трудности в Република България. Неизбежните последици са инфлация и прояви на стопанска разруха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още