IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комбинирани ваксини срещу COVID и грип може да бъдат одобрени през юни

Новата инициатива за информационна кампания за ползите от ваксинация срещу коронавируса не е закъсняла, каза Богдан Кирилов

10:42 | 22.03.22 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Някои от компаниите са започнали проучвания за комбинирани ваксини срещу COVID-19 и грип. Това каза Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Той посочи, че може би в началото на следващата година вече може да има разрешена за употреба комбинирана ваксина.

По думите му в най-напреднала фаза на клиничните изпитвания са РНК ваксините. Вероятно през май те ще бъдат внесени за одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Реалистичен срок при положителни резултати от клиничните изпитвания ще бъде около месец юни, уточни той.

„Важно е, че вече има доста сериозен опит по отношение на комбиниране на отделните продукти“, посочи той, като уточни, че те са прилагани включително и в нашата страна. 

Богдан Кирилов потвърди, че България е договорила количества от ваксината на Novavaxс, която е с различен механизъм на действие от утвърдените препарати до момента.

Той подчерта, че страната ни разполага с достатъчни количества от разрешените от ЕМА ваксини - около 4000 са дозите от AstraZeneca, 1,2 милиона от Janssen, над 1 милион от ваксината на Pfizer, има и от Moderna.

Директорът на ИАЛ каза, че новата инициатива на здравното министерство за информационна кампания за ползите от ваксинация срещу коронавируса не е закъсняла, защото имунизационният обхват у нас все още е нисък. По думите му в сайта към кампанията може да бъде намерена пълната и актуална информация за ваксините срещу COVID-19, базирана на строго научни данни.

Припомняме, че Министерството на здравеопазването обяви началото на кампанията в понеделник.

Наблюдава се тенденция за увеличаване на случаите на коронавирус в държави като Франция, Германия и Великобритания. Не се знае дали ще има шеста вълна, но трябва да сме подготвени за всякакви сценарии, каза още Кирилов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Biso
преди 2 години
https://***.legitim.ch/post/eklat-im-bundestag-bkk-daten-zeigen-dass-die-arbeitsunf%C3%A4higkeit-bei-den-geimpften-explodiert
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Biso
преди 2 години
Скандал в Бундестага: Данните на БКК (Betriebskrankenkassen Фирмена здравна застраховка (BKK)) показват, че неработоспособността избухва сред ваксинираните! Като част от здравния комитет от 14 март 2022 г., индивидуалният експерт Том Лаузен (компютърен учен) предостави обширни данни, които още веднъж показват, че не сме правилно информирани за реалната степен на щетите от ваксината: Въпрос от AfD в изслушването относно Закона за защита от инфекции на Здравната комисия: PEI отчита почти 250 000 случая на странични ефекти и почти 30 000 случая на тежки странични ефекти след ваксинация. Знаете ли колко хора са станали неработоспособни след ваксинация срещу корона или колко дни са настъпили неработоспособност? Национална асоциация на задължителните здравноосигурителни каси: Нямаме текущи оценки за неработоспособност след ваксинация. Попитан как изглежда след коронавирусните инфекции: Тук също нямам текуща оценка, това трябва да бъде направено в анализи, но ние нямаме текущи оценки. Въпрос към Том Лаузен: Можете ли да ни кажете нещо за това? Том Лаузен: Според оценката на данните на BKK (10,9 милиона осигурени лица), броят на дните на неработоспособност след ваксинацията се е увеличил значително, с около сто пъти поради странични ефекти от ваксинацията, до 383 170 дни, но само в Q1, Q2 и пропорционално Q3. Дните за отпуск по болест поради коронавируса са само 374 000, които са сертифицирани от лекари. Освен това получаваме данни и от InEK. Там имаме 23 000 сериозни случая само през 2021 г., които са се озовали в болницата с код за страничен ефект на ваксината и допълнителни 3000, които са се озовали в отделението за интензивно лечение с код за страничен ефект на ваксината, както и 282 души, починали от страничен ефект от ваксината. Заключение: Данните на BKK показват, че хората са все по-неработоспособни след ваксинацията, дори по-често, отколкото поради самия вирус (известен още като грип) Данните от БKK също потвърждават подозрението, че щетите от ваксинацията не се съобщават правилно. Между другото, едно противоречиво проучване на Харвард от 2010 г. стигна до същото заключение: Въпреки че 25% от амбулаторните пациенти получават нежелано лекарствено събитие, по-малко от 0,3% от всички нежелани лекарствени събития и 1-13% от сериозните събития се съобщават на Агенцията по храните и лекарствата (FDA). По същия начин се съобщават по-малко от 1% от страничните ефекти на ваксината. Интересното е, че данните на БKK съвпадат с цитираното изследване на Харвард, защото и двете показват, че на практика само един случай на усложнения след ваксинация на сто е регистриран правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
Това е страхотно- така вместо да не си инжектирам няколко различни излишни и безполезни вакссини, мога да не си инжектирам само една излишна безполезна ваксина. Нещата се оптимизират. ..........."в сайта към кампанията може да бъде намерена пълната и актуална информация за ваксините срещу COVID-19, базирана на строго научни данни." ........Има ли споделени на сайта ДЕВЕТТЕ СТРАНИЦИ ТЕЖКИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ? Не, нали? Ейй най-много обичам честно и безпристрастно НАГЛО ДА МЕ ЛЪЖАТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още