IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 1 април България няма да е в извънредна епидемична обстановка

НЗОК ще плаща на лекарите за работа при неблагоприятни условия в следващите три месеца

16:37 | 30.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group&nbsp;</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group 

От 1 април България няма да бъде в ситуация на извънредна епидемична обстановка и отпадат въведените противоепидемични мерки в страната. За това съобщи на брифинг министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

"В България, след поредицата от разхлабване на мерки, е време да направим следващата крачка към живота, какъвто го познавахме преди март 2020 г. Много държави вече го направиха“, посочи тя, цитирана от БТА.

Асена Сербезова напомни, че много хора загубиха битката с COVID и връщането към нормалността е относително. „Много хора имат пост-COVID симптоми в продължение на месец, пострадаха много отрасли. Около 100 милиона души загубиха работата си по време на пандемия. Отрази се и върху образователната система", добави министърът на здравеопазването.

Сербезова потвърди, че отпадат временните противоепидемични мерки за носене на защитна маска в закрити обществени места, спазване на дистанция, ограниченията на лицата за посещение на обекти на закрито, ограничение в обучението във висшите училища, отпада забраната за свиждания в болниците, изискването за допускане на работа на не повече от 50% от персонала.

Остават в сила за срок от три месеца след 1 април мерките, свързани с функциониране на здравната система – Здравната каса да плаща на лекарите за работа при неблагоприятни условия, както и продължението на действията на ТЕЛК и НЕЛК.

Здравният министър съобщи, че мониторингът върху развитието на разпространението на заболяването ще е поне за месец, за да се оцени промяната върху поведението на хората, включително и разпространението на инфекцията.

По думите ѝ, възможно е в някои области в страната евентуално налаганите противоепидемични мерки да се различават от въведените в други области. „Законодателни промени дават възможност да се налагат противоепидемични мерки при необходимост, без да се обявява извънредна епидемична обстановка“, обясни

Сербезова и напомни, че от поведението на „всички нас зависи каква ще е статистиката на новозаразените с инфекцията“.

Илия Тасев от дирекция „Здравен контрол“ в Министерството на здравеопазването обяви, че остава граничният здравен контрол, тъй като той не е обвързан с обявена или не извънредна епидемична обстановка. Лица, които са болни, контактни и доказани заразоносители, подлежат на задължителна изолация и карантина. Ще отпадне изискването за недопускане на лица на територията на България, ако идват от държава, попадаща в червена зона по ниво на заболеваемост от COVID инфекцията.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев напомни, че COVID пандемията не е свършила, но България е сред четирите страни в ЕС с най-ниски стойности на заболеваемост, наред с Румъния, Унгария и Полша. Той даде за пример държави със значително повишена заболеваемост – Кипър, Австрия, Гърция.

„Силно препоръчително ще остане носенето на маски в градския транспорт, в лечебните заведения, в помещения с лоша вентилация, при струпване на много хора на открито, при струпване на хронично болни, независимо дали са на открито или на закрито“, допълни Кунчев. По думите му спазването на 1,5 метра дистанция води до петкратно намаляване на риска от заразяване.

„Процесът на ваксиниране срещу ковид инфекцията продължава както и досега – при личните лекари и в регионалните здравни инспекции“, уточни началникът на кабинета на здравния министър доц. Васил Пандов

Той обяви, че се предвижда и евентуално сформиране на мобилни ваксинационни екипи. „Законът предвижда запазването в структурите на болниците на ковид отделенията, както и възможност за издаване на заповеди от директорите на регионалните здравни инспекции, с които дават предписания за разкриването на ковид легла. Запазва се и възможността за поддържане на готовност на болниците за преструктуриране за лечение на пациенти, заразени с коронавирусната инфекция“, обясни Пандов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Чао, вирусче! Скоро вече няма да те споменават в новините, но за мен ще си останеш двигател на прогреса. Твоят заместник (който сега подготвят) ще се появи чак догодина. Ще го чакаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 2 години
Нещо хич не ми се вярва това да стане. Защото означава НЕЗАБАВНО забрана за ваксиниране с експерименталните течности, които имат разрешение за прилагане само при извънредни обстоятелства. И какво ще прави със закупените 2 млрд дози ваксини фон дер ***? Не вервам да допуснат такова нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още