fallback

Министерство на отбраната: Можем да дадем на Украйна само каски и бронежилетки

Ако изпратим отбранителна техника, това не ни въвлича във война, но решението е на парламента, посочи зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов

11:55 | 31.03.22 г. 10

България може да даде на Украйна само военна екипировка, каски и бронежилетки. Ако страната ни изпрати отбранителна военна помощ, това не ни въвлича във война. Това мнение изрази зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов пред bTV.

Той се надява парламентът да даде отговор дали трябва да се изпрати военна помощ на Украйна, като подчерта, че за вземането на това „многофакторно решение“ трябва да се направи политическа оценка и анализ на военната възможност.

Йордан Божилов посочи, че България не може да предостави изтребители МиГ-29 и C-300 с аргумент, че изпитваме дефицит и те са крайно необходими за защита на военновъздушното ни пространство.

Според него страната ни разчита за отбраната на българската армия и на всички армии на съюзниците ни. „Батальонните бойни групи са новият отговор на НАТО на заплахите", коментира Божилов създаването на българската батальонна бойна група.

Зам.-министърът на отбраната уточни, че се водят разговори с Италия, Великобритания и Албания от какви способности има нужда българската армия, за да бъде запълнена от другите чуждестранни групи. Той обясни, че идеята на бойната група е да покаже солидарност, но и да помогне на страните от Източна Европа. „Щом заплахата отмине, бойните групи ще бъдат разформировани“, съобщи Божилов.

Според него Русия няма да прибегне до използването на ядреното оръжие.

Йордан Божилов е категоричен, че българското небе е защитено и се прави всичко за неговата охрана и отбрана. По думите му вече има подготвени летци за изтребителите МиГ-29, като се обучават и пилоти за Ф-16. През следващата седмица в България се очаква да дойдат и нидерландски изтребители Ф-35.

Зам.-министърът обяви също, че до момента не са засичани военни мини в българските води на Черно море, а Военноморските сили извършват операция с наблюдение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:52 | 13.09.22 г.
fallback