IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски източници: Русия се изтегля от Чернобил

Руската армия започва да се изтегля и от летището Гостомел, северозападно от Киев, посочва представител на Вашингтон

10:59 | 31.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руските сили започват да се изтеглят от ядрената централа в Чернобил, върху която те поеха контрол в първия ден на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Това заяви пожелал да запази анонимност висш американски представител за „Франс прес“, цитиран от БТА.

„Руската армия започва да се изтегля и от летището Гостомел, северозападно от Киев. Чернобил е другата зона,  от която руските сили започват да се препозиционират, като напускат Чернобил, за да отидат в Беларус", каза американският представител. „Мисля, че те си тръгват, но не мога да ви кажа дали са си тръгнали всичките“, допълни той.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) от 9 март не получава директно данни от Чернобил. В неделя тя изрази безпокойство от липсата на ротация на персонала в централата от 20 март насам.

В Чернобил няма действащи реактори. Последният от трите действащи реактора след взрива през 1986 г. бе закрит през 2000 г. Самият аварирал реактор номер 4 е под двоен саркофаг, като вторият, който е много по-съвременен, бе открит пред 2019 г.

Военното летище „Антонов“ в Гостомел беше атакувано от руските сили на 25 февруари, ден след началото на руската инвазия.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви в сряда, че най-малко 20 процента от руските сили, чието напредване към Киев беше възпрепятствано от украинската съпротива, започват да се препозиционират по посока на Беларус. „Смятаме, че те се препозиционират в Беларус. Не знаем точния брой, но това е наша предварителна оценка“, заяви Кърби вчера. Той обаче подчерта, че нито една от руските части, както изглежда, не напуска околностите на Украйна. „Това не е детайл. Ако руснаците бяха сериозни относно деескалацията, защото това твърдят те, те щяха да изпратят руските части у дома, но те не правят това“, каза Кърби.

Прекратяване на огъня в Мариупол

По-рано през деня стана ясно също, че Русия е предложила прекратяване на огъня в размирния украински град Мариупол, за да позволи на цивилните да се евакуират, и поставя краен срок на Киев да обяви собствено прекратяване на бойните действия, съобщи ДПА.

Руската армия обяви хуманитарно прекратяване на огъня за четвъртък сутринта от 10 ч. местно време с цел да се даде възможност на цивилното население да избяга първо в Бердянск, а след това в Запорожие, заяви в сряда руският генерал-майор Михаил Мизинцев, цитиран от агенция „Интерфакс“.

Тази сутрин украинският вицепремиер Ирина Верешчук заяви, че конвой украински автобуси е напът за Мариупол, за да евакуира населението, съобщи BBC.

Тя заяви, че от Червения кръст са потвърдили съгласието на Русия да отвори хуманитарен коридор в града.

САЩ и ЕС обсъждат още мерки за изолиране на Русия

Междувременно във Вашингтон представители на външнополитическите ведомства на САЩ и ЕС проведоха първата среща в рамките на диалога на високо равнище за Русия, по време на която обсъдиха по-нататъшни стъпки, насочени към „изолиране на Русия от икономиките на САЩ и ЕС и от международната финансова система“. Това се посочва в текста на съвместно изявление, публикувано от пресслужбата на Държавния департамент на САЩ, съобщи ТАСС.

Били са обсъдени „допълнителни стъпки за по-нататъшно изолиране на Русия от икономиките на САЩ и ЕС и от международната финансова система, за да се създаде сурова цена за действията на Русия“ по отношение на Украйна. Освен това представителите на САЩ и ЕС заявиха, че ще се стремят да разширят броя на страните, които налагат санкции срещу Русия.

Те също така посочват, че ще продължат да настояват Китай „да не заобикаля или подкопава“ санкциите срещу Русия, както и да не оказва помощ на Москва във войната в Украйна. Освен това се отбелязва, че е засегната темата за намаляване на зависимостта на ЕС от руската енергия. Двете страни се договориха да проведат нова среща за диалог на високо равнище относно Русия в края на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още