IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис секретар и администратор в хотел са най-търсените професии от украинци у нас

Учениците от Украйна, записани в българските училища, ще получават допълнителни онлайн уроци

14:08 | 12.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Офис секретар и администратор в хотел са най-търсените позиции за работа в България от украински граждани. Досега Агенцията по заетостта е консултирала над 4100 украинци, като над 2000 търсят съдействие от бюрата по труда, за да започнат работа, съобщава БНР.

Почти 70% от анкетираните украинци заявяват, че са готови да започнат работа веднага. Половината посочват, че имат квартира за дълъг престой за времето, в което ще са в България, 42% имат квартира за период от един месец, а 9% нямат такава.

Според данните на държавната агенция офис секретар е най-предпочитаната професия от украинците, посочена от 27% от анкетираните, получили консултация. Други 25% желаят заетост като администратори в хотели, 20% биха работили в заведения за хранене и развлечения, а 14 на сто - като готвачи.

Почти 1000 са подадените от работодатели заявки за наемане на украинци. Обявените работни позиции са над 4400.  За всяко четвърто работно място няма изискване за степен на образование. 

20% от работодателите могат да осигурят квартира, толкова са и тези, които ще осигурят и транспорт до работното място. Повече от половината обявени оферти за работа са за постоянна заетост.

Според данните на единния портал „България за Украйна“ от началото на войната в Украйна в България са влезли над 171 хиляди украинци. Общо 79 700 са украинските граждани, които се намират на територията на България. От тях 60 800 вече имат статут на временна закрила.

Министерството на труда и социалната политика ще направи необходимите законови промени, за да се облекчи достъпът до пазара на труда за украинските граждани, обяви преди дни министърът на труда Георги Гьоков. Целта е да бъде облекчен достъпът до пазара на труда на украински бежанци. Според министъра украинските бежанци могат да бъдат сериозен ресурс за българските работодатели.

Вече беше обявено, че бизнесът в България има готовност да наеме до 200 хил. души бежанци от Украйна във всички сфери на икономиката. Работодателите обявиха, че имат необходимост от машинни инженери, шофьори, строители, хора за текстилната промишленост, също така и в преработващата промишленост, селското стопанство, туризма.

Според проучване на Българската конфедерация по заетостта 42% от работодателите у нас смятат, че войната в Украйна ще се отрази отрицателно на бизнеса им, за 19% тя ще има положително въздействие, а 39% не смятат, че ще рефлектира върху бизнеса им по какъвто и да било начин.

Допълнителни онлайн уроци по български за учениците от Украйна

Учениците от Украйна, записани в българските училища, вече могат да получат допълнително обучение както по български език като чужд, така и по отделни учебни предмети. Така те ще се включат по-лесно и успешно в нашата образователна система. Обученията ще се осъществяват в електронна среда. За целта на учениците ще бъдат предоставени технически устройства за временно ползване, съобщават от просветното министерство.

За всяко дете комисия в училището решава от какво обучение има нужда. Ако в училището има учител, който може да преподава български език като чужд, той ще води допълнителните часове. Ако няма, могат да се наемат преподаватели на граждански договори. Същото важи и при необходимост от допълнителни учители по отделни предмети. Те могат да работят с децата индивидуално или с групи от 3 до 5 деца.

Към момента са записани и посещават български училища в цялата страна 115 украински ученици, а 13 украински деца са в детски градини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още