fallback

Обединена ли е Европа в отговор на амбициите на Путин да дестабилизира Балканите?

Ако не ни бяха приели в ЕС, щяхме да сме "Задунайска губерния" на Русия, коментира Георги Готев, главен редактор на EURACTIV

11:24 | 13.04.22 г. 5

Вероятно президентът на Русия Владимир Путин се стреми да дестабилизира Балканите, за да компенсира максимално разпадането на бившия Съветски съюз, но го прави насила и влезе в Украйна с танкове. В Кремъл не са си представяли, че Европа ще бъде толкова обединена в отговора си. Това мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Георги Готев, главен редактор на EURACTIV.

Той коментира, че в стратегията си за Балканите Путин се възползва от заявеното нежелание от страна на Европейския съюз да не повтаря грешките от прибързаното присъединяване на България и Румъния.

"Ако не ни бяха приели в ЕС, щяхме да сме „Задунайска губерния“ на Русия. Путин щеше да стъпи първо тук, при нас, преди да прати танковете в Украйна, защото Черно море му е много важно", смята журналистът.

Той е категоричен, че трябва да се побърза с приемането на Украйна в ЕС.

Готев е на мнение, че макар и прозападни по изявления, инфраструктурните действия на правителствата на ГЕРБ и бившия премиер Бойко Борисов са били винаги в полза на Русия. По думите му "построихме на "Газпром" газопровод, с който да прокарват влияние на Западните Балкани", но той не е платен.

„Задавам си въпроса дали България има външен министър", каза Готев в отговор на въпрос каква е външната политика на страната ни в контекста на отношенията на България със Западните Балкани. "Мисля, че няма... Знам, че има натиск към българското правителство да реши проблема с ветото за Северна Македония, но не ми е известно да има такъв да пращаме оръжия в Украйна. Това си е наш вътрешнополитически въпрос.“

Що се отнася до членството в НАТО, главният редактор на EURACTIV е категоричен, че алиансът ни защитава и като аргумент посочи заявените желания за присъединяване от страна на Финландия и Швеция.

Ще мине ли Украйна по „бърз коридор“ към членството в ЕС? Може ли ЕС да си позволи да присъедини държава с нерешени проблеми? Разширява ли Сърбия своите геополитически виждания за региона? Какъв е българският национален интерес в архитектурата на сигурност в Европа и в контекста на отношенията със Северна Македония? Ще издържи ли управленската коалиция? В каква посока ще се насочи изборът на французите на балотажа? Защо българите не вярват на авторитети? Може ли дипломацията да участва в мирното разрешение на конфликта в Украйна?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
fallback