IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън нарече случващото се в Украйна „геноцид“

Зеленски предлага размяна на задържания проруски политик Виктор Медведчук срещу украинци, държани като военнопленници от Русия

07:20 | 13.04.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/STEVE POPE</em></p>

Снимка: EPA/STEVE POPE

Президентът на САЩ Джо Байдън за първи път използва думата „геноцид" във връзка със зверствата в Украйна.

„Нарекох го геноцид, защото става все по-ясно, че Путин просто се опитва да заличи идеята, че са украинци", каза Байдън по време на посещение в американския щат Айова.

„Доказателствата са все повече. Изглежда различно от миналата седмица. Налице са буквално все повече и повече доказателства за ужасните неща, които руснаците са извършили в Украйна", каза американският президент, цитиран от BBC. В крайна сметка юристите на международно ниво ще трябва да решат дали става дума за геноцид или не, но според него това е доста сходно, продължи Байдън.

По-рано президентът на САЩ говори за повишаването на потребителските цени по време на реч в Менло, Айова, като каза в този контекст: „Семейният ви бюджет, възможността да заредите резервоара си за гориво, нищо от това не трябва да зависи от това дали един диктатор обявява война на половината свят и извършва геноцид“.

Правителството на САЩ и техните съюзници правят всичко възможно, за да гарантират, че Путин няма да може да използва енергийните си ресурси като оръжие срещу американските семейства, семействата в Европа и по целия свят, добави Байдън.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски похвали думите на Байдън: „Да наричаш нещата с истинските им имена е важно, когато се изправяш срещу злото", написа той в Twitter.

Преди това Зеленски бе обвинявал руските войски в геноцид заради зверствата срещу цивилни граждани. Правителството на САЩ досега не е дало гласност на въпроса.

През уикенда съветникът по националната сигурност на американския президент Байдън Джейк Съливан заяви, че разкритите наскоро жестокости в киевското предградие Буча, както и на други места, очевидно са военни престъпления. Съливан обаче избегна въпроса дали те също представляват геноцид.

Малко се знае за действителните събития от войната в нощта срещу сряда. Нито украинският генерален щаб, нито регионалните администрации направиха обичайните съобщения.

Събитията от нощта накратко:

- Украинският президент призовава за превантивни мерки срещу евентуално използване на оръжия за масово унищожение от страна на Русия. Зеленски се позовава на съобщения от Мариупол от предишния ден, според които Русия е атакувала там с неидентифицирано химическо вещество.
- Агенцията за химически оръжия ОЗХО в Хага изразява загриженост относно евентуално използване на химическо оръжие в Украйна.
- Зеленски предлага размяна на задържания проруски политик Виктор Медведчук срещу украинци, държани като военнопленници от Русия. Политикът и олигарх Медведчук е смятан за най-близкия съюзник на Путин в Украйна. Във вторник той бе арестуван от украинската тайна служба SBU.
- По данни на Министерството на вътрешните работи в Буча и други предградия на украинската столица Киев са загинали над 720 души. В районите, окупирани от руските войски, повече от 200 души се смятат за изчезнали, съобщи министерството.
- Украинското правителство подчерта, че въпреки боевете пролетната сеитба е започнала в почти всички части на страната. Изключение прави размирният източен украински регион Луганск, заяви министър-председателят Денис Шмихал.
- САЩ очевидно искат да продължат да подкрепят финансово Украйна. Според вътрешни източници на Украйна ще бъде предоставена допълнителна военна помощ в размер на 750 милиона долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
GiRo
преди 2 години
Хм, интересно. Пропуснал си Сирия, Армения, Грузия, Казахстан, Чечня, Молдова и пак Афганистан. Избирателна памет имаш ;) Все пак САЩ не напада Канада, защото са "братски" народи. Русия прави това с Украйна, дай да се не лъжем. Искаш да приемем, че Мордор има право да напада всеки свой съсед, само защото някой, някога е нападнал някой си?! Дай малко по-сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
GiRo
преди 2 години
Импо, промит мозък, вземи един лист хартия и пиши: Трябва ми жена. Трябва ми жена. Трябва ми жена. Трябва ми жена. Трябва ми жена. Трябва ми жена. Трябва ми жена. Трябва ми жена. Трябва ми жена. Трябва ми жена. Трябва ми жена. Трябва ми жена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 2 години
А военните операции в Сърбия, Ирак, Афганистан, Либия, Йемен,... са мироопазващи, демократични, хуманитарни... "Който има силата има и правото!" - американска поговорка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
И какви точно "доказателства" имаш, слабoyмен? Лъжите на пaлякът доказателства ли са? Сам той -пaлякът почти се разрева от обида, когато "един европейски лидер" (явно великият Орбан) му поиска доказателства за т.нар. "геноцид" - че той ако имаше такива сам щеше да бърза да ги предостави. Дори ПЕНТАГОНЪТ с половин уста признава, че доказателства реално няма. Тоя мрсен дъpтак е опасен за световният мир, той е заплаха за човечеството - а като напомним и това че е НЕЛЕГИТИМЕН, че е УЗУРПАТОР, той трябва да бъде свален възможно най-скоро, преди да е сторил нещо непоправимо !!! Недопустимо е такива обвинения към велика сила и държавния и глава, базирани само на лъжите на един наркoман !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Тоя гнъсен слабoyмен старец да си затваря вонящaта моpда или ако не може да я контролира, да я запуши със собствения си пампeрс !!! ТОЯ ли ще говори за геноцид, бе? А какво направи неговата държава само докато той бе безволев и жaлък нигъp на нигъpa? Сирия, Либия, дори самата украйна? Нима кървавият майдан, от който започна взаимното избиване там, не бе организиран от САЩ, нима отврaтителната нюланд сама не се похвали с това? Ако добавим към сметката Ирак, Сирия, ще се окаже, че САЩ са избили поне МИЛИОН души и то само цивилните, от началото на века досега. ТОЯ ЛИ ГОВОРИ ЗА ГЕНОЦИД? Гнъсен разкaпващ се пред очите на цял свят уpoд !!! То бива-бива наглост, ама тоя се самозабрави. С единият крак в грoба е мъpшата му с мъpша, дяволите вече са планирали детайлно гавpите и изтезанията на които ще го подложат в Деветият кръг, тоя още се зъби, иска ако може целият свят да повлече със себе си !!! Стояне Петров, не говори глупости - на територията на Русия има стотици малки народи, руснаците не само не ги избиват, ами и им дават знания, писменост, култура, интегрират ги, насърчават развитието им - затова Русия е толкова единна. САЩ колко милиона индианци са избили, ако ще се връщаме - по-далечно минало?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
sultan
преди 2 години
Съгласен съм с историческия разбор, както и със сталинския геноцид над украинците. Не съм съгласен с прибързаното изявление на Байдън за геноцид, преди група от независими експерти да го докаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Султане, за да излагаш факти не е необходим интелект, следователно не може да стигнеш до обосновано предположение, дали умът ми е блестящ? Смело твърдя че поведението на русия(ссср) е причина за смъртта на 100 милиона човешки същества, а това на турция на 50 милиона. Ще ти посоча само два -три конкретни случая. Преди началото на втората световна война, за да заграби половина Полша, цяла Прибалтика и части от Румъния и Финландия, ссср не се противопоставя на герммания а влиза в съглашение с нея. Ако беше се присъединила към Англия и Франция, Хитлер не би си позволил война на два фронта. Резултатът е ясен - 40 милиона жертви от отечествената им война. Преди това (през 30-те години)комунистите устроиха разкулачване на дребните и средни земеделски собственици, като им конфискуваха храната и блокираха пътищата, за да не могат да се спасят. Резултатът бе между 5 и 7 милиона мъртви украинци и общо са страната 10 милиона. През октомврийската революция никой не може да преброи жертвите, но ПСВ и последвалите събития са над 15 милиона. Така, че в случаят не е необходим ум или образование.........защото само броим убити. Както при чингиз хан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Ами така е прав е номер 2. Може да провериш колко пра-българи е избил и разселил Сталин по цяла Русия. Ще бъдеш изненадан. А крим ? Крим до 1950-та е бил населен с 95% татари. Всичките изселени към Казахстан по време на Сталин. Товарени на вагони където са умирали още по пътя. Това е положението. След 1990-та на част от тях им позволиха да се върнат. Крим реално никога не е бил руски !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
sultan
преди 2 години
В коментар 4 се вижда, че списващият разполага с факти от първоизточника, така както са изложени и в коментар 2. При наличието на такива неопровержими данни, как да оспориш достоверността им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, човекът е прав, а като копейниците привършите доводите и фактите и започват да дрънкат камари глупости, точно като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още