fallback

„Демократична България“ предлага повишаване прага за регистрация по ДДС

От обединението също намекват, че е възможно понижение на акцизите на горивата

21:58 | 14.04.22 г.

„Демократична България“ (ДБ) предлага повишаване прага за регистрация по ДДС. Това съобщиха от пресцентъра на партията и обявиха, че на коалиционните партньори ще бъде предложен пакет от мерки в отговор на увеличаващите се цени, както и за подобряване на бизнес средата. И от „Демократична България“, подобно на БСП по-рано днес, предлагат да бъде свикан коалиционен съвет.

От ДБ предвиждат повишаването на прага за регистрация по ДДС се случи с две стъпи - първата е да се увеличи от 50 хил. лв., колкото е в момента, на 100 хил. лв. от 1 януари 2023 г. и на 166 хил. лв. от 1 януари 2024 г. Вече е подготвен и законопроект. Мярката ще засегне най-малко 90 хил. фирми по първата стъпка и 110 хил. фирми по втората.

„Това е една от най-важните реформи за малкия бизнес, защото значително ще намали административната тежест за малките фирми. Очакваме, че така те ще могат да работят по-спокойно и да произвеждат повече стойност, от което да има ръст за икономиката“, коментира народният представител Мартин Димитров, цитиран в прессъобщение от партията.

„Демократична България“ внася за обсъждане в коалиционен формат и законопроект за намаляване и диференциране на лихвата за забава, която е основен лихвен процент (ОЛП) плюс 10% и е една от най-високите в целия ЕС. От обединднието предлагат намаляване на лихвата за забава до средноевропейските нива, а именно до ОЛП+4% за гражданите и ОЛП+8% за бизнеса.

„В условията на война и инфлация има много забавени плащания, а лихвата за забава следва да има компенсиращ, а не наказателен характер. Намалението от 2,5 пъти на тази лихва ще се почувства от всички граждани“, заяви Димитров. 

От партията са изпратили писмено предложение до министъра на финансите България да поиска от Европейската комисия намаляване или премахване на бариерите по вноса за срок от 6 месеца на стоки от трети страни за продукти, за които е характерно съществено повишаване на цената.

„С идеята, която даваме, може цените веднага да се намалят заради увеличаването на предлагането. Искаме да се наблюдават цените на всички чувствителни стоки за последните два месеца и там, където поскъпването е най-голямо, да поискаме премахване на бариерите по вноса и това е най-бързата възможна мярка, за която получихме подкрепа от много работодатели“, каза той.

Икономиста и депутат Георги Ганев, който също е част от икономическия екип на обединението, припомни, че част от възможните мерки за овладяване на инфлацията се обсъждат на европейско ниво. Такива са намаляването на акциза на енергоносителите и възможното общо договаряне на доставките на газ за част или всички страни от ЕС. Мартин Димитров допълни, че в момента България е на най-ниските нива на акциз на горивата, но ако ЕС свали още долния праг, страната ни би могла да ги понижи още. За подобна мярка говори по-рано днес и лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

“Инфлационният процес се дължи на съчетание на две неща - по-бързо нарастване на парите, с които хората могат да купуват продукти и значително по-бавното нарастване на количествата на наличните продукти. Ние не можем да влияем на първия фактор, но в световен мащаб вече се обмислят мерки в тази посока. Но можем да настояваме за падане на бариерите пред вноса на определени стоки”, обясни Ганев, цитиран в прессъобщението. Според ДБ предложените от тях мерки ще доведат до около 250 млн. лв. по-малко приходи в бюджета, но те ще подкрепят бизнеса и потреблението и в резултат ще доведат до по-висок икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
fallback