IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корнелия Нинова: МФ ще търси варианти за намаление на ДДС

Може да се търси начин за намаляване на цените на горивата чрез корекция в акциза, каза още тя

11:22 | 14.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Асен Василев е възложил на експерти от министерството да проучат възможните варианти за намаляване на ДДС на някои стоки и да се направят изчисления за финансовите измерения на различни мерки, които да помогнат на хората на фона на нарастващите цени и инфлацията. Това обяви пред bTV вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

По думите ѝ ДДС на нерегулирани цени невинаги ще доведе до намаляване на цената, но на регулираните цени - това са лекарствата и цените през КЕВР, всяко намаляване на ДДС води до намаляване на цената. „Намаляването на ДДС на регулираните стоки много ще помогне и на икономиката и фирмите“, обясни тя.

„За нас темата с цените, инфлацията и доходите е абсолютно номер едно във вътрешен план. Свикваме трите съвета – икономика, финанси и социален, те са експертните на коалицията, с предложения да обсъдим на първо четене някои идеи. Ние предлагаме три посоки на разсъждение, които след това да се обединим и изчислим колко ще струват“, каза Корнелия Нинова. 

Тя посочи, че може да се търси начин за намаляване на цените на горивата чрез корекция в акциза, „макар че ние сме с най-ниските цени на горива в Европа“, обясни вицепремиерът.

По отношение на семействата, бедните хора и помощ на работещите бедни, ще се търси минимален праг, който да е необлагаем. По отношение на пенсионерите тя обясни, че се разработват няколко варианта за преизчисление на пенсиите. „Това е стара политика на БСП и държим да бъде обсъдено“, каза още Нинова.

Друга тема, която ще се обсъжда, е налагане на таван на някои цени. „В Европа Мицотакис (Кириакос Мицотакис - премиерът на Гърция, бел. ред.) наложи таван на печалбите на фирмите, Румъния наложи таван на цената на енергията, Полша намали ДДС на тока на 5%, а на газа го направи 0%, Педро Санчес (премиерът на Испания - бел. ред.) предложи таван на цени на храни и това беше сериозно обсъдено на срещата на премиерите в Брюксел. Така се действа в някои европейски държави, това дава ефект и помага на хората“, посочи Нинова и допълни, че трябва да бъде фиксирано и определението „енергийно бедни“, както и да се обсъди въвеждане на т.нар. „водни помощи“.

Според Корнелия Нинова БСП са против замразяването на минималната работна заплата на 710 лв. и предлагат тя да бъде повишена.

Лидерът на социалистите призна, че между „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Има такъв народ“ (ИТН) има напрежение и то е „притеснително“. Основната причина за това са номинациите за управител на БНБ, заяви вицепремиерът и подчерта, че споразумението държи коалицията цяла и от БСП държат то да се спазва. „БСП не спорим за постове, не се караме за пари и договори“, коментира лидерът на партията.

„Нашата позиция като коалиционен партньор е чиста и ясна от самото начало - че и двамата кандидати не трябваше да са партийно излъчени, депутати. Трябваше да се търси консенсусен човек, от бранша, банкер с тежест“, каза Нинова.

Тя отново припомни, че друга проблемна брънка от коалиционния мир е решението за предоставяне на военна помощ за Украйна. „Ако се стигне до такова решение, ние се оттегляме. Законите в България са такива, че окончателно трябва да се подпишат документите от министъра на икономиката и индустрията. Заявявам категорично за пореден път – не бих си сложила подписа под това. Ние искаме войната да спре, искаме мир и спокойствие. Няма как, когато искаш мир, да снабдяваш страните във войната да продължават да се убиват“, заяви Корнелия Нинова.

„Българското правителство и парламент не са взимали решение за износ на оръжия и боеприпаси и се надявам това да остане така. Точно обратното – българският парламент и правителство имаме решение за подпомагане на Украйна само с хуманитарна помощ и го изпълняваме – хуманитарна помощ, защитни облекла за цивилното население. Вярвам, че това ще остане така, защото за нас е червена линия“, добави Нинова.

По думите ѝ партия “Възраждане“ изключително много злоупотребява с тази тема, поднасят невярна информация и това е опасно за националната сигурност.

„България внася редовната си вноска много отпреди войната и много след войната ще внасяме в Европейския съюз. Това са вноските, които всички държави членки внасят в общия бюджет и фондовете на Европейския съюз“, заяви Нинова по повод изказването на Жозеп Борел, че България участва във финансирането на оръжията, които ЕС доставя в Украйна и допълни, че как се разпределят тези средства решава Европейската комисия.

Лидерът на БСП подчерта, че не е странно да има различни мнения в коалицията, защото тя е съставена от партии с различни програми, идеологии, но е важно да се намери общото решение. „Обявяването на Митрофанова за персона нон грата означава скъсване на дипломатическите отношения с Русия и това не е добре за България, българската икономика и българския национален интерес“, категорична бе тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още