IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Високата инфлация не е временно явление

Няма индикации, че войната в Украйна ще приключи в следващите седмици или дори месеци, смята финансовият министър

14:49 | 06.04.22 г. 5
<p>
	<em>Асен Василев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Асен Василев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Високата инфлация не е временно явление, предупреди вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на брифинг в Министерския съвет. Той коментира, че по тази причина правителството обсъжда нов пакет от антикризисни мерки, които ще бъдат приложени още преди предвидената актуализация на бюджета през лятото.

Инфлацията се оказа по-голяма, отколкото бяха предвижданията при приемането на бюджета за 2022 година, което стана само преди броени седмици. Но от началото на войната в Украйна има три проинфлационни фактора - цената на газа, цената на петрола и цената на храните и торовете, уточни финансовият министър. Тези кризи не са временни и няма да отминат, опасява се Василев.

Затова с Министерството на енергетиката се обсъждат компенсации, свързани с цената на природния газ, а със земеделското ведомство - за храните и торовете, като част от схемите даже вече се прилагат.

Обсъжда се и общ европейски подход за решаване на проблема с инфлацията, за да няма дисбаланси вътре в Европейския съюз. Една от идеите е за общи покупки на енергийни суровини. Василев обаче отказа да коментира дали в България ще бъде приложена мярка за намаляване на данък добавена стойност (ДДС) върху храните, каквато насока дава Европейската комисия (ЕК). Финансовият министър на няколко пъти се е противопоставял на практиката за диференцирани ставки на данъка.

"Нека не влизаме в конкретика - когато подготвим пакета, ще го представим", заяви той.

Василев коментира още, че няма индикации военните действия в Украйна да приключат в следващите седмици и дори месеци. Заплахата е в Европа да има нов конфликт, който ще трае продължително време, както беше при разпада на Югославия или в Чечения. Това налага и новите схеми за подкрепа на домакинствата и бизнеса.

Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разработват и механизми за подкрепа на бизнеса заради високата цена на електроенергията. Те ще бъдат внесени в Народното събрание и ще позволят подкрепа без необходимост от компенсации.

В своята пролетна прогноза от Министерството на финансите коригираха очакванията си за инфлация до малко над 10% през тази година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
pepe1234
преди 2 години
абе това да не ви е панделка бе, връзваш се развръзваш се. Освен всичко друго тази инфлация е очаквана отдавна и не е от войната това е катализатор. Тзи инфлация е и световна няма спасение. Ся като печатаме пари с десетилетия и като раздаваме пак пари за ковид, какво точно очаквахте нали трябва да се плати сметката и да тези които изнасят инфлацич по света страдат по-малко щото се разпределя и развиващите се страни и периферия страдат яко. Т.е. пак казвам благодарете се, че сте в ЕС че иначе по-лошо... айде де нали сте икономисти тука мислете малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
s3
преди 2 години
Идеята за смяна на базовата валута не е лоша. Великобритания нали излезе от ЕС, сега паунда им е значително по-стабилен от еврото. Отделно и в Германия се надигат много гласове за стабилизирането на еврото, там такива инфлации не са виждали отдавна. Истината е, че ЕЦБ отдавна изпълнява политически поръчки, а не гледа стабилността на еврото. Но по-лошото е че тези поръчки са от ЕНП-то, което толкова години управлява ЕС, че си мисли че можа да прави всичко, както беше и ГЕРБ у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
pepe1234
преди 2 години
pass, щото която и да е друга валута ще е още по-бананова, може например за турската лира да се вържем. Благодари се че си в ЕС защото инфлацията щеше да е х2и х3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
Repoman
преди 2 години
Правителството освен да актуализира бюджета за 1.Юли заедно с заплатите, пенсиите и т.н. с поне едно 10-15%, друго едва ли ще направи. Всички виждаме, че вече се тръгна по инфлационната спирала. Цените за соследните 3г. скочиха сумарно с около 20%, съответно хората вече изискват актуализиране на доходите си, просто защото вече трудно се оцелява. Съответно почнаха повишенията на доходите, което води до вдигане на цените, а през това време ЕЦБ си печата ли, печата, все едно живее в друг свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
pass
преди 2 години
И какво ще направи правителството за решаване на проблема с инфлацията, който ни мъчи вече 1 година? Само с приказки как инфлацията у нас била вносна, била породена от печатането на еврота в ЕС и как лева бил вързан за еврото няма как да стане. След като ЕС и ЕЦБ водят толкова открито проинфлационна политика, защо не се помисли за вързване на лева към някоя нормална и не толкова бананова валута като еврото? Например към швейцарския франк или към китайския юан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още