IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството започва да анализира как да даде военна помощ за Украйна

България вероятно така и няма да изпрати оръжие за Украйна - Киев досега е поискал единствено ремонт на повредената военна техника у нас

16:00 | 04.05.22 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Народното събрание даде мандат на Министерския съвет да реши дали да окаже военна помощ за Украйна, но вероятно България така и няма да изпрати оръжие. Предложението беше прието с голямо мнозинство - 200 депутати бяха "за", като само групата на "Възраждане" бяха против. Според приетите текстове страната ни трябва да окаже подкрепа според нуждите на украинците и собствените си възможности. 

Междувременно украинският посланик у нас Виталий Москаленко внесе писмо от украинския президент Володимир Зеленски в деловодството на Народното събрание, в което е записано, че Киев очаква единствено ремонтна дейност на украинската военна техника във военните предприятия у нас.

С редакционна промяна, предложена от депутата Йордан Цонев (ДПС) и подкрепена с голямо мнозинство, в решението беше описано конкретно, че военната помощ за Украйна ще бъде съобразно исканията на Украйна и възможностите на България.

То съдържа още и изискване към правителството да предприеме мерки за защита на българската икономика от санкциите срещу Русия, както и да бъдат подкрепени бежанците от Украйна, докато не бъдат създадени условия за тяхното връщане по родните им места. Като част от действията на правителството по отношение на войната в Украйна, България ще предложи още и съдействие по отношение на износа на зърно през пристанище Варна и доставка на хуманитарна помощ.

В продължение на повече от четири часа депутатите обсъдиха три отделни проекта за решение - на ГЕРБ - СДС, на "Продължаваме промяната" и на "Демократична България", като одобрено беше предложението на "Продължаваме промяната".

С малки различия те предлагат оказване на военна помощ за Украйна, съобразно възможностите на нашата страна и исканията на украинската. От ГЕРБ искат да се търсят схеми за замяна на старото съветско оборудване, което обаче може да бъде ползвано от украинските военни за защита на територията им, с модерно, съвместимо с НАТО оръжие.

От "Демократична България" предлагаха в своя проект помощта за Украйна да бъде финансирана от държавния бюджет, както и фондовета на ЕС и НАТО.

Мандатоносителят "Продъжаваме промяната" изтъкна по време на дискусията, че в интерес на България е Русия да не спечели - да не може да окупира украинска територия или да сложи "марионетно" правителство в Украйна, защото това ще насърчи режима на руския президент Владимир Путин  и той може да продължи към Молдова и Източна Европа.

Искането на Украйна единствено за ремонт на военна техника е реално компромис, постигнат от премиера Кирил Петков, смятат от "Демократична България" и призоваха всички депутати да гласуват по съвест, защото това решение е историческо. Руските власти искат преразглеждане на световния ред, постигнат след края на Втората световна война, и той трябва да бъде защитен, каза един от председателите на политическата формация Христо Иванов.

"Мирът е ценност, но има и други ценности - свобода и достойнство", каза още депутатът и допълни, че исторически, когато се губи свободата и достойнството, винаги след това се губи и мирът.

От "Има такъв народ" (ИТН) бяха категорични, че в парламента се четат декларации, правят се "тънки сметки" за политеческо оцеляване и бюджети, но и не се взима предвид случващото се в Украйна и хилядите невинни жертви. Депутатът Станислав Балабанов, който беше част от българската делегация в Киев, коментира, че в разговорите президентът на Украйна Володимир Зеленски не е поискал оръжие и затова и България няма да праща такова.

По време на дебатите преди гласуването на решението от ГЕРБ - СДС коментираха, че с него се дава мандат на Министерския съвет да анализира какви нужди има Украйна и какво можем да дадем като въоръжение, което може да отнеме месеци. След това решението ще бъде върнато отново в парламента за ратификация и по прогноза на опозицията едва през есента България ще бъде готова да даде оръжие за Украйна.

От ДПС отбелязаха, че предложение за доставка на оръжия трябваше да бъде внесено за обсъждане от Министерския съвет, а не от депутати, включително и от опозицията. "Днешното решение е вот на недоверие към правителството", категоричен беше председателят на партията от парламентарната трибуна Мустафа Карадайъ.

Срещу доставки на оръжие за Украйна се обявиха от БСП, които са част от управляващата коалиция, и "Възраждане". В крайна сметка обаче, след редакционните промени, червените депутати гласуваха със "за". Борислав Гуцанов (БСП) коментира, че България е лоялен партньор на евроатлантическите си партньори, но чл. 5 от Договора за НАТО, тоест касаещ колективната защита на членовете, не е активиран. Социалистите смятат, че може да бъде намерено мирно решение на конфликта в Украйна, а не да бъде пращано оръжие, което може да ни въвлече в него.

По време на дискусията беше нееднократно изтъкнато, че почти всички европейски държави и членове на НАТО, включително и съседни на Русия държави, предоставят оръжие на Украйна и нито една от тях не е въвлечена във военните действия.

"Единственият начин да бъдем въвлечени във война е Русия да победи в Украйна", каза Андрей Гюров ("Продължаваме промяната"). Той беше категоричен, че "фалшивият неутралитет" дава възможност на агресора Русия да "почука на вратата" на Молдова, след това и на други държави, включително и член на НАТО и България.
По тази причина и "Продължаваме промяната" подкрепят доставката на оръжия според нуждите на Украйна и възможностите на България, категоричен беше още депутатът.

Христо Гаджев ("ГЕРБ - СДС") коментира от своя страна, че държави като Полша, Чехия и Словакия са предоставили своето старо съветско въоръжение и са получили в замяна модерно, съвместимо с НАТО оръжие и така са модернизирали армията си, а в същото време са помогнали на Украйна.

Депутатът коментира, че България е в "позицията на щрауса" и това е попречило да се възползваме от схемите за подмяна на остаряла военна техника. Той отбеляза, че България доставя оръжия и в момента, но "под масата" и през посредници и за комисиони. Оръжейните заводи работят в 24-часов режим, за да изпълнят заявките, каза Гаджев от трибуната на парламента.

"Искаме да изсветлите този сектор - нека украинците и нашето общество да разберат какво правите. Руснаците така или иначе го знаят", смята депутатът.

Според него предложението да ремонтираме украинска военна техника е нереалистично - украинските кораби например не могат да достигнат до българските пристанища за ремонт заради блокадите на Черно море, в допълнение липсват и резервни части за ремонта на самолети, танкове, бронирани машини и т.н.

По време на посещението на премиера Кирил Петков в Киев стана ясно, че украинската страна е поискала единствено възможност за ремонта на военна техника у нас. Според Гаджев единствената възможност това да стане е България да вземе за ремонт украинска техника и даде в отговор своя.

Гаджев изтъкна още, че само Министерският съвет може да реши как ще бъде предоставена военната помощ, дали да бъде възмездна, или безвъзмездна. Повечето държави всъщност продават своята техника, а не я даряват на Киев, допълни депутатът.

Снишаването, което ни предлага БСП, не означа, че България ще стане приятел на руския президент Владимир Путин, коментира Румен Христов (ГЕРБ-СДС). Той припомни, че през 1968 г. България без референдум е изпратила свои войски в Чехословакия, за да бъде потушена Пражката пролет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
И като заличите Русия какво?! Западна диктатура. Нищо добро да очакваш от гейовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Малоумния Киро начело на малоумно правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
GiRo
преди 2 години
Що "мъдри" мисли си изписал. Да не са ти вдигнали ставката в копейки? Вземи в Русия напиши думата война или нещо срещу късия и засичай за колко време ФСБ ще ти цъфне на вратата. Тука ръсиш невероятни глупости и откровена руска пропаганда и никой не те закача. Kакво всъщност предлагаш? Да излезем от ЕС и НАТО и да завием към Мордор? Какво ни предлага той? Газ и петрол? Айде стига глупости. На всички е ясно, че ако България излезе от ЕС и НАТО си подписва смъртната присъда. Автоматично се нареждаме на опашката с Грузия, Молдова, Украйна и сие. Ако не беше просто тролейбус от депото бих те сметнал за национален предател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 2
andy
преди 2 години
Че то последните 2 години е по-зле и от комунизъм. Трябва всички "диктатори" да дойдат да се учат от еуропейските ДЕМОкрати как се прави диктатура. То не беше манипулация, пропаганда, насилие... Най-накрая се реализира мечтата на ония с мустака и каскета от преди 70 години. ХАЙЛ евро демагогията!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 2
andy
преди 2 години
Всяка медия, която показва и пропагандира само едната страна налага цензура. И преди беше зле, но последните 2 години стана очеизвадно. Но на тебе явно не ти стига пипето да го осъзнаеш. Очите са безполезни, когато съзнанието е сляпо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 2
andy
преди 2 години
Всички войнолюбци и родоотстъпници, да хващат вилнеещите в България укри дезертьори, биещи стари хора и безчинстващи по улиците и да заманават да се бият! Лесно е да сте шкембе американофили. Ходете и го дакажете! Ама се криете зад мониторите и искате да вкарате България във войната, а като започнат да бомбандират първи ще се изнесете като корабни плъхове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 4
penman
преди 2 години
По-добре е теб и още няколко руски калпака от форума, да ви депортираме при любимеца ви *** и да се биете за него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 3
penman
преди 2 години
Комунистически ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Каква цензура приятел ... :) Пишеш тук пълни глупости кой те цензурира ?!?!? Това е само в главите на гъзграждане и на *** ле ер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Анди стига писа на този македонски език измислен от македонци и направен за тях :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още