IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият министър: България разполага с достатъчно количество зърно

Направихме проверка, за да се уверим какви са наличностите в държавния резерв заради войната в Украйна, каза още Асен Василев

11:50 | 13.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България разполага с достатъчно количество зърно за осигуряването на продоволствието. Това коментира по време на днешния парламентарен контрол финансовият министър Асен Василев.

Той заяви, че проверките по складовете за наличното количество са били провокирани от войната в Украйна.

"Трябваше да сме наясно какви са наличностите зърно в държавния резерв и в страната. Русия и Украйна са основните износители на зърно и това доведе до повишаване на цените. Заради това правителството трябваше да е сигурно какви количества има в страната, за да се осигури продоволствието до следващата реколта, но трябва да се има и предвид сценарий следващата реколта да пропадне заради евентуален инцидент като този в АЕЦ "Чернобил", добави Василев. 

Той коментира още, че през последните 5 месеца сме станали свидетели на няколко много сериозни кризи. „Едната започна с повишаване цените на енергоизточниците. Втората голяма криза е войната в Украйна, която доведе до по-трудни и скъпи доставки, както и запасяване с продоволствие", обобщи министърът.

Той отчете, че има значително увеличение на производството в българската икономика с близо 20%. Огромен ръст има и при износа. Това се дължи до голяма степен на българските фирми и на българските работници, подчерта Асен Василев.

Припомняме, че през март 2022 г. промишленото производство в България нарасна с 19% спрямо третия месец на 2021 г. по данни на НСИ. Това е най-сериозният ръст от април 2021 г., като оттогава насам трендът положителен. През същия месец износът пък се е увеличил с 38,9% спрямо година по-рано.

На въпрос как върви работата по актуализацията на Бюджет 2022 министърът посочи, че документът трябва да бъде внесен за обсъждане през юни и няма да има забавяне.

Относно новите антиинфлационните мерки Василев заяви, че ще бъдат обявени в началото на следващата седмица, а целта им е повече средства да останат в джоба на българина.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още