IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Индикативната дата за приемане на еврото остава 1 януари 2024 г.

Недопустимо е и нямаме морално право да вкарваме България в еврозоната, българският народ трябва да бъде попитан, настояват от „Възраждане“

10:33 | 13.05.22 г. 11
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Индикативната дата за приемане на еврото в България остава 1 януари 2024 г. Правителството твърдо седи зад това единната валута да бъде въведена. Това каза по време на петъчния парламентарен контрол министърът на финансите Асен Василев в отговор на депутата от „Възраждане“ Цончо Ганев, който поиска повече яснота по процеса и обвини управляващите в непрозрачност.

Националният план за въвеждане на еврото е наличен от 5 юли миналата година, когато беше публикуван за обществено обсъждане. Към него са направени някои технически бележки относно сроковете, които обаче не са свързани с датата на въвеждане на единната валута. Този план разяснява детайлите около въвеждането на еврото, но сте прав – той не заменя анализа относно това какви ще бъдат ефектите върху икономиката. Имаше такъв анализ преди години, но сега е нужен нов и Министерство на финансите и БНБ ще го изготвят и представят на обществото“, каза Асен Василев.

Относно притесненията на „Възраждане“ при какъв курс еврото ще замени лева министърът припомни за пореден път, че това ще се случва по текущия курс, както е записано и в плана. 

Василев подчерта, че на практика страната ни вече е въвела еврото, тъй като сме във валутен борд. „Ние реално вече сме поели всички ефекти от това – когато ЕЦБ реши да печата пари и тази стъпка генерира инфлация, тя идва и в България. Ако нямахме валутен борд, дискусията щеше да е съвсем различна. Ако няма да махаме борда, ние реално сме приели вече еврото. Това ни дава място в стаята, в която се вземат решенията каква да бъде политиката. Сега не влияем в процеса и не участваме. Ако въведем единната валута, нашият глас ще се чува, а това е важно в тази трудна ситуация“, категоричен бе Василев.

Според Цончо Ганев обаче последните държави, които са се присъединили към еврозоната, имат рекордна инфлация и това, за което говори министърът, е утопия. „Недопустимо е и нямаме морално право да вкарваме България в еврозоната. Българският народ трябва да бъде попитан“, обяви депутатът.

Василев отново му отговори, че в момента страната ни така или иначе приема всички решения на Европейската централна банка, без значение дали са добри или лоши. „Ако „Възраждане“ предлага да падне валутният борд – кажете си го! Но искам ясно да ви заявя, че ние можем да променяме европейската политика и мога да ви дам пример с петролното ембарго. Поискахме и ще си получим изключенията, които ползват и другите страни, които ги поискаха. Ако не седиш на масата, си част от менюто, ние искаме да седим на масата“, добави Василев.

Дебатът в залата продължава с процедурни изказвания по начина на водене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
Shadow1
преди 1 година
Аз бих се обзаложил че на 1 януари 2024 еврозоната ще е не по-малко стабилна отколкото е днес. Понеже видях че има коментари на противоположното мнение им предлагам да се разберем за някаква сума и да сключим този бас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
andy
преди 1 година
Всъщност напълно възможно точно това да е целта им. Безпрекословно изпълнително правителство, което да изпълни поставените му задачи в най-кратки срокове, а след това потоп на тази територия. Американците са хитри и подмолни, не са никак глупави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
andy
преди 1 година
С това правителство трудно ще доживеем до 2024. За 3 месеца направи повече поразии от предишното за 12 години, а и рейтинга му се срина главоломно. Тези хамериканци съвсем се ос-раха този път. Заложиха на най-куцото магаре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 1 година
Ела на себе си, питай народа колко депутата има в парламента, питай ги, кои са последните ни три президента, питай ги какво е "главница" - 70+% няма да ти отговорят. Тук дори половината изобщо не трябват да имат право на глас, по време на избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
scott
преди 1 година
Докъто не сме в Шенген - няма опасност да приемем еврото, ако ще кирето да кацне на марс за целта. Няма държава, която не е в Шенген и е приела еврона - законно. Решенията на българското правителство по въпросът са маловажни, засега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
andy
преди 1 година
Фен на ДИКТАТУРАТА си, казваш. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
andy
преди 1 година
Единствените печелифши от това евро са Германия и Нидерландия(и Гърция в началото). Всички останали са губещи, но изход от капана няма. За сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Хората не искат евро защото от ЕС им се внаяся инфлация чрез обезценяването на самото евро от ЕЦБ,утре ако не са доволни с Валутния борд могат да се вържат и към долара и курса на лева ще е към този на долара ,реално към по скъпа и ценна валута отколкото да чакат на милостинята на продажниците от Европейската банка ,само че тази тема е за хора които четат ,мислят и се интересуват ,а не папагали които слушат родните политици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 1 година
Питахте ли народа дали е съгласен с това да се приеме еврото ?Питахте ли хората дали са съгласни да приемат еврото с Референдум както в Швейцария например ?Колко държави има ,които не използват евро ,а са част от ЕС ?Защо не обясните каква Ви е целта ?-не питате хората но излизате и казвате ..."Това е добро за Вас ?-Защо не обясните че целта е да взимате заеми до безкрай -след влизане в Еврозоната ще задръстите България със заеми до гушата ,от там да се краде е лесно ,,,просто искате да имате достъп до заеми,заеми ,заеми това е целта и тя е ясна и за децата ,затова Референдум ,и хората да кажат дали искат или не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
Този от гъзграждане нормален ли е ? То ако питаш българския народ на референдум дали да се плащат или не данъци познай какво ще избере :)Тези от "раждането" яко ги пръскат самолетите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още