Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ИТН: Парламентът не е запознат с плана за влизане в еврозоната

От партията на Слави Трифонов обвиниха финансовия министър, че взима еднолични решения за приемането на единната валута

ИТН: Парламентът не е запознат с плана за влизане в еврозоната

Снимка: БГНЕС

От "Има такъв народ" (ИТН) са на път да забъркат пореден политически скандал. След провала на процедурата по избор на управител на Българската народна банка (БНБ) днес от партията на Слави Трифонов обявиха, че ще настояват да бъде представен пред парламента планът за приемане на България в еврозоната. Въпросният документ днес трябва да бъде приет на заседанието на Министерски съвет.

"Ние стоим твърдо зад това. Процесът на изтегляне на националната валута е сложен - да знаем има ли съответствие с МВР за изтегляне на българския лев, необходимо е да имаме гаранции. Влизането в еврозоната ще увеличи устойчивостта на стопанската дейност. Важно е как ще устоим на шоковата инфлация. Този план не би трябвало да бъде приет набързо и на тъмно", заяви в парламента Любомир Каримански от "Има такъв народ", цитиран от БНТ.

Той обаче или не знае, или е забравил, че Националният план за въвеждане на еврото е наличен на сайтовете на БНБ и Министерство на финансите, както и на сайта за обществени консултации от повече от година. Записаното в документа бе широко отразено и от медиите миналата година. През октомври 2021 г. планът започна да се обсъжда и на министерско ниво. Все още не е известно дали има съществени промени по първоначалния вариант. Източници от МФ коментираха, че промени няма. 

Още по темата

Документът е изключително важен, защото в него са описани принципите, институционалната и правно-нормативната рамка за приемане на еврото, както и основните дейности за успешното въвеждане на единната валута.

Според първоначалния вариант на плана страната ни трябва да въведе еврото от началото на 2024 г., като се планира процесът да премине без преходен период, а датата на приемане на еврото да съвпада с въвеждането му като официална разплащателна единица. 

Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева. А след въвеждане на еврото в рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство.

Според Каримански обаче финансовият министър Асен Василев се опитва да решава еднолично за еврозоната, без да се допита до Народното събрание. „Ние сме парламентарна република. Това е все едно да си разпише бюджета сам. Финансовият министър се опитва да прави неща и с бюджета, за които няма санкции. Ако утре приемат еврото на курс 1,5, всички ще загубим пари. Няма да се получи, след това, което направихме ние, осветлявайки проблема", допълни Тошко Йорданов от ИТН.

От "Възраждане" пък се обявиха категорично против въвеждането на еврото, настояват и за провеждането на референдум, защото „тази стъпка ще унищожи българската икономика“.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Русия: Да не прибързваме с изводите по дипломатическата криза с България