IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коалиционните партньори са постигнали съгласие по плана за въвеждане на еврото

1 януари 2024 г. остава датата за влизане на България в еврозоната, обяви финансовият министър Асен Василев

21:41 | 09.05.22 г. 6
<p>
	Финансовият министър Асен Василев. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Финансовият министър Асен Василев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Партньорите от управляващата коалиция са постигнали съгласие по Националния план за въвеждане на еврото.

На продължилия близо три часа извънреден експертен съвет, свикан от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, те са се разбрали датата за влизане на еврозоната да остане 1 януари 2024 г., а планът да влезе да обсъждане в парламента.

"Обсъдихме темата за еврото. На този етап продължаваме да работим по датата 1 януари 2024 г., както беше заявено още през 2017 г. Тук става дума за план, който е оперативен, който е за техническа подготовка на банките", заяви след края на срещата Ивайло Мирчев от "Демократична България", цитиран от БГНЕС.

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров уточни, че е постигнато съгласие и за предложените от кабинета антиинфлационни мерки.

"Това, което ще направим сега, е да се върнем при парламентарните групи и да ги обсъдим с тях. Имаме достатъчно буфер да работим с бюджета, така че да можем да подкрепим хората по възможно най-добрия начин", каза той, цитиран от БНР. 

Националният план за въвеждане на еврото стана причина за напрежение сред коалиционните партньори, след като от "Има такъв народ" поискаха документът да бъде обсъден от парламента, преди да бъде приет от правителството. Заради това точката отпадна от дневния ред на последното заседание на Министерския съвет миналата седмица.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански ("Има такъв народ") каза, че се работи от гледна точка на стратегическите приоритети за въвеждане на еврото и в същото време по т. нар. технически и оперативен план, пише БТА.

Мисля, че всички разбрахме колко е важно стратегическите приоритети да бъдат обсъдени там, където им е мястото - в бюджетната комисия, в парламента дори, но всички се съгласихме, че има още какво да се прави, коментира Каримански във връзка с противоречията между коалиционните партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
Petar2015
преди 1 година
Като гледам инфлацията, "предложените от кабинета антиинфлационни мерки" се дънят още преди да сме помирисали еврото. А за после, не ми се мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
andy
преди 1 година
Тези продажници ще са фалирали България 100 пъти до тогава! За щастие вече са пътници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Референдуми не се правят по икономически, финансови или други научни въпроси, защото масовката няма компетенция да вземе информиран избор, а кълве на опорки и лъжи. Чао!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Shadow1
преди 1 година
Датата 01.01.24 е целева, дори да пренебрегнем факта, че никоя бъдеща дата за събитие не е сигурна че ще бъде спазена понеже живота не дава гаранции за нищо, то в този случай и фактите ни го казват. Процеса по влизането в тази зона е двустранен, кандидата трябва да кандидатства, а домакина трябва да го приеме. Ние като кандидат на тази дата казваме че сме готови да влезем, домакина е в пълното си право да откаже да ни вземе и ние нямаме какво да направим в този случай, но трябва да сме готови от наша страна с всички подготовки в случай че ни вземе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
Laconic
преди 1 година
Датата 01.01.2024 няма да бъде спазена и правителството много добре знае това! Готвят се за избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
ing5rov
преди 1 година
референдум за еврото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още