Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

България въвежда еврото от 2024 г. и без преходен период

Левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство в България само в продължение на един месец след въвеждането на единната валута

България въвежда еврото от 2024 г. и без преходен период

Снимка: Bloomberg

България потвъри първоначалната си цел за въвеждане на еврото от началото на 2024 г., като сега стана ясно, че се планира процесът да премине без преходен период, а датата на приемане на еврото да съвпада с въвеждането му като официална разплащателна единица.

Това става ясно от резюмето на Националния план за въвеждане на еврото в България, който бе приет на заседание на Координационният съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната, който е със съпредседатели управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев и министърът на финансите Асен Василев, съобщиха от Министерство на финансите (МФ). Документът е изключително важен, защото в него са описани принципите, институционалната и правно-нормативната рамка за приемане на еврото, както и основните дейности за успешното въвеждане на единната валута.

Индикативна дата за членство във валутния съюз се запазва на 1 януари 2024 г.

Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева. А след въвеждане на еврото в рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство.

„Националният план за въвеждане на еврото в България е стратегическият документ, въз основа на който ще се реализира оперативната работа за замяна на лева с еврото.  Планът е разработен от Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната и при изготвянето му са следвани добрите практики от държавите-членки на еврозоната“, пише в прессъобщението от МФ.

Проектът на Националния план ще бъде публикуван за обществено обсъждане преди внасянето му за разглеждане от Министерския съвет. 

Още по темата

Документът разглежда всички важни оперативни дейности и мерки, които участниците в подготовката за въвеждането на еврото – частният, публичният сектор и гражданите – следва да извършват като част от процеса по въвеждането на единната валута.

В него са ефинирани са правилата за преизчисляване на цените и други стойности, обяснени са процедурите за замяна на пари в брой и за конвертиране на левови депозити и заеми с фиксирани и променливи лихвени проценти. Посочени са процедурите за снабдяване и разпространение на евробанкноти и монети, описани са необходимите законодателни промени. Този документ включва и основните принципи и етапи на информационната кампания, насочена към повишаване информираността на българските граждани за начина на замяна на лева с евро, визуалните и защитни характеристики на евробанкнотите и монетите, мерките за защита на потребителите и други важни въпроси, свързани с въвеждането на еврото.

Конкретните задачи, които трябва да се извършат в процеса на подготовка за членство в еврозоната, с конкретните срокове и отговорни за изпълнението институции ще бъдат детайлно разписани впоследствие в План за действие към Националния план за въвеждане на еврото в Република България, уточняват от финансовото министерсрво.   

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (24)

   1| 2| 3    
3
 
1
 
24
malkia Muk до: БАИ ФИЧО
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Къде ще предложиш да идат?! Под мостовете на Сена, Темза и Майн ли?!?Бяха битниците дотам и се върнаха. Освободиха място за дървените философи.
2
 
2
 
23
malkia Muk до: RightWingConservative
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Трябва преди да получавате достъп до коментарите, да минавате някакъв макро-тест по икономика. За да не се чудите после кой и защо ви набива минуси
3
 
6
 
22
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Разни слабоумни тролове се плюнчат срещу еврото, но самите те са с толкова нисък умствен капацитет, че един смислен довод не могат да изкарат, гоеките. Само опорки и лозунги. Същите слабоуми са фенове на Пyтeтo, чиято валутка вече е 2 с'тинки, но в еврото се огледали, мамините скъсаняци.
5
 
5
 
21
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Сега ще видите колко още ще напуснат държавата те първа започва големия член
2
 
3
 
20
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ви ся си е..на ***....Мата на всичко

Още от Бюджет и финанси
Работна група ще решава въпроса със задълженията за пътните ремонти