IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителността на труда в България върви нагоре в началото на годината

БВП на един зает се увеличава през първото тримесечие с 3,3% на годишна база

13:24 | 08.06.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi /Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi /Bloomberg

След като през 2021 г. производителността на труда се върна към ръст след рязкото свиване заради пандемита, в началото на тази година показателят продължава да върви нагоре.

За първото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает се увеличава реално с 3,3% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за първите три месеца на 2022 година.

За сравнение, през януари-март 2021 г. брутният вътрешен продукт на един зает се увеличи реално с 2% на годишна база. 

Заетите лица в икономиката през януари-март са 3,368 милиона, а общият брой отработени часове е 1,375 милиарда. 

На годишна база структурата на заетостта по икономически сектори се запазва – увеличава се делът в сектора на услугите и индустриалния сектор и намалява относителният дял в аграрния сектор.

На едно заето лице се падат 9,739 млн. лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 23,9 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през първото тримесечие на 2022 г. се увеличава реално с 2,1% в сравнение със същия период на предходната година. БДС за един отработен човекочас се увеличава реално с 1,6% за същия период.

По предварителни данни за първото тримесечие на 2022 г. равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 11,954 млн. лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 28,4 лв. за един отработен човекочас.

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 7,599 млн. лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 17,8 лв. от текущия обем на показателя.

Най-ниска остава производителността на труда в аграрния сектор – 1,229 млн. лв. БДС на един зает и 4,0 лв. за един отработен човекочас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Gocho
преди 1 година
Това ,производителност на труда ,какво реално означава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Setver
преди 1 година
Браво, след като производителността на труда се качва, редно е да се качат и заплатите над качването което се полага заради инфлацията. Едно 30% индексация на доходите трябва да има у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още