IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тома Биков: В ГЕРБ нямаме доверие в това правителство

Най-голямата опозиционна сила няма да подкрепи актуализицията на бюджета и смята, че работата на Народното събрание е блокирана

11:42 | 09.06.22 г.
<p>
	<em>Тома Биков в редакцията на в. Труд. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Тома Биков в редакцията на в. Труд. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Нямаме доверие в това правителство, коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков пред журналисти в кулоарите на Народното събрание по повод настъпилата криза в управлението. Според него правният ход в момента е премиерът Кирил Петков да поиска вот на доверие от парламента, а в отговор на въпрос как ГЕРБ ще гласува при такъв сценарий той допълни, че най-голямата опозиционна партия няма доверие на управляващите.

"Очевидно е, че това правителство с този мандат и с този персонален състав не може да продължи да работи", категоричен е депутатът и допълни, че работата на Народното събрание е блокирана.

Биков допълни още, че ГЕРБ е носила отговорност като управляваща партия, но няма да носи такава като опозиционна. В сряда премиерът Кирил Петков коментира, че "Продължаваме промяната" ще опита да продължи мандата си с правителство на малцинството. 

Биков не отговори конкретно на въпрос дали ГЕРБ би поискала вот на недоверие към управляващите. По конституция такова искане се разглежда, ако бъде внесено от най-малко 1/5 от депутатите, или 48 депутати. Парламентарната група на "ГЕРБ - СДС" има 59 представители в Народното събрание.

Междувременно стана ясно, че вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов е депозирал оставката си. Засега останалите министри на "Има такъв народ" (ИТН) - външният министър Теодора Генчовска, министърът на енергетиката Александър Николов и министърът на спорта Радостин Василев, не са коментирали какви са плановете им.

Караджов, Генчовска и Василев напуснаха демонстративно засадението на Министерския съвет вчера (8 юни), когато правителството разгледа актуализацията на бюджета. Александър Николов не присъства на това заседание.

Тома Биков коментира, че ГЕРБ-СДС няма да подкрепи актуализацията на бюджета. Що се отнася до евентуални персонални промени в правителството, той уточни, че първо трябва да се види какви са те.

Законодателството у нас не поставя срок, в който премиерът да предложи за гласуване от депутатите промени в състава на кабинета при депозирани оставки от свои министри. Това означава, че дори и "оттеглени" от своя лидер, министрите на ИТН може да работят месеци "в оставка".

Свидетели сме на грубо погазване на етични норми между политиците, език на омразата и взаимни обвинения в управляващата коалиция, смятат още в ГЕРБ по повод случващото се в управляващата коалиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още