IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИТН се оттегля от управляващата коалиция

Северна Македония и актуализацията на бюджета са в основата на споровете между управляващите

15:47 | 08.06.22 г. 26
<p>
	<em>Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group

Северна Македония и актуализацията на бюджета развалиха управляващата коалиция - лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов с изявление във Facebook съобщи, че изтегля министрите си от кабинета и "слага край" на тази коалиция.

По думите на Трифонов правителството на Кирил Петков има "друг външен министър" - не Теодора Генчовска, а съветника Весела Чернева. Според лидера на ИТН премиерът е обещал да вдигне ветото върху началото на преговорите за членство на Северна Македония в Европейския съюз. "Македония е важна част от нашата история, от нашата душа", категоричен беше Трифонов и посочи, че обещавайки да премахне пречките пред преговорния процес със Скопие, премиерът извършва национално предателство. 

По отношение на бюджета Трифонов определи актуализацията като "хвърчене на милиарди". Според него се прави експеримент с държавните пари. Лидерът на ИТН обаче посочи, че депутатите на партията в Народното събрание ще подкрепят социалните мерки, предвидени в бюджета.

В своето изявление Слави Трифонов коментира, че в края на 2021 г. са били изхарчени 9 млрд. лева за 9 дни и "никой не знае за какво". От енергетиката са "източени" 4 млрд. лева и са похарчени за "текущи нужди". "Тоест, вземаха се пари от енергетиката и се харчеха за други нужди, защото няма други приходи", каза лидерът на ИТН.

"1,2 млрд. лева се взеха от държавните дружества, за да се купи зърно, обаче зърно няма. А и 1,2 млрд. ги няма", заяви той.

Според Трифонов повечето мерки в бюджета всъщност ще ускорят инфлацията и ще обезценят и малкото останали пари на хората.

"Къде е борбата с мръсните пари, които така щедро щяха да ловят?", коментира още лидерът на ИТН по повод недостигащите приходи в бюджета. Той критикува и плановете на Министерството на финансите да изтегли нов дълг от 10 млрд. лева през тази година и допълни, че правителството води държавата към фалит.

По-рано днес (8 юни) министрите на ИТН напуснаха редовното заседание на Министерския съвет, но актуализацията на бюджета беше внесена в деловодството на Народното събрание.

От квотата на ИТН в кабинета са външният министър Теодора Генчовска, спортният министър Радостин Василев, вицепремиерът Гроздан Караджов и енергийният министър Александър Николов. Николов не присъства на заседанието на Министерския съвет днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 5
wag1111
преди 1 година
Бате като ти гледам коментара и ти си от тая група на "глупави хора".Политико-икономическият ти поглед е доста ограничен, напълно отцъства разумната критика на индивидуалната личността и си се пуснал по течението на масовата манипулация на стадото"глупави хора".Задава се новата форма на капитализма= чистия комунизъм. В Германия от около 2-3 месеца се предлага започване на национализация в някои сфери.Започнете да мислите хора. Големите не спряха да пазаруват от Руснаците нищо, че наложиха уж санкции. Нито САЩ, нито ЕС спря да копува от руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 5
wag1111
преди 1 година
По нареждане всички правителства изхвърлиха милиарди, дори по-точно е да се каже трилиони, за да се стимулира инфлация. Тази партия на ПП(Прости Политици), понеже няма каквато и да е представа какво прави в парламента и вижда, че няма време да се обогати тегли постоянно кредити за които не дава никакво обяснение, къде изчезват кинтите. С моментната т,ъпа политика на раздаване на пари(която беше прекратена на запад) допълнително се стимулира инфлация, която най-вероятно вече е достигнала дори по-голямо измерение от тая при Виденов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 2
penman
преди 1 година
Гешев тук няма никаква роля. Радев заповяда на Дългия да свали правителството и той изпълнява. Така Льотчика ще си управлява чрез служебно правителство, както го направи миналата година. Затова и тогава Славунчо се отказа да състави правителство. Сега Радев ще може лесно да провежда прокремълска политика. Нали затова го издигнаха от КГБ за президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
travelboy
преди 1 година
Като дойде време да се сваля Гешев и Славун врътна дупето.Следващият парламент ще го гледа през крив макарон.То за кво ли му е.Той вече кешира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 8
Борката
преди 1 година
Нобел за математика няма, защото любовника на жената на Нобел бил математик. Да не вземе, та да получи награда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 1 година
дааа, малко ми е... искам два нобела за математика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 7
Борката
преди 1 година
Нови избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 1 година
Жега... И сега - или задкулисие с ГЕРБ/ДПС или нови избори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 7
Борката
преди 1 година
Задкулисието не е Сорос, а Слави. Гений си. Нобел за математика ти е малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 1 година
отдавна подозирам че славун не съществува, а това е компютърно генериран образ през който говори задкулисието :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още