IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИТН се оттегля от управляващата коалиция

Северна Македония и актуализацията на бюджета са в основата на споровете между управляващите

15:47 | 08.06.22 г. 26
<p>
	<em>Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group

Северна Македония и актуализацията на бюджета развалиха управляващата коалиция - лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов с изявление във Facebook съобщи, че изтегля министрите си от кабинета и "слага край" на тази коалиция.

По думите на Трифонов правителството на Кирил Петков има "друг външен министър" - не Теодора Генчовска, а съветника Весела Чернева. Според лидера на ИТН премиерът е обещал да вдигне ветото върху началото на преговорите за членство на Северна Македония в Европейския съюз. "Македония е важна част от нашата история, от нашата душа", категоричен беше Трифонов и посочи, че обещавайки да премахне пречките пред преговорния процес със Скопие, премиерът извършва национално предателство. 

По отношение на бюджета Трифонов определи актуализацията като "хвърчене на милиарди". Според него се прави експеримент с държавните пари. Лидерът на ИТН обаче посочи, че депутатите на партията в Народното събрание ще подкрепят социалните мерки, предвидени в бюджета.

В своето изявление Слави Трифонов коментира, че в края на 2021 г. са били изхарчени 9 млрд. лева за 9 дни и "никой не знае за какво". От енергетиката са "източени" 4 млрд. лева и са похарчени за "текущи нужди". "Тоест, вземаха се пари от енергетиката и се харчеха за други нужди, защото няма други приходи", каза лидерът на ИТН.

"1,2 млрд. лева се взеха от държавните дружества, за да се купи зърно, обаче зърно няма. А и 1,2 млрд. ги няма", заяви той.

Според Трифонов повечето мерки в бюджета всъщност ще ускорят инфлацията и ще обезценят и малкото останали пари на хората.

"Къде е борбата с мръсните пари, които така щедро щяха да ловят?", коментира още лидерът на ИТН по повод недостигащите приходи в бюджета. Той критикува и плановете на Министерството на финансите да изтегли нов дълг от 10 млрд. лева през тази година и допълни, че правителството води държавата към фалит.

По-рано днес (8 юни) министрите на ИТН напуснаха редовното заседание на Министерския съвет, но актуализацията на бюджета беше внесена в деловодството на Народното събрание.

От квотата на ИТН в кабинета са външният министър Теодора Генчовска, спортният министър Радостин Василев, вицепремиерът Гроздан Караджов и енергийният министър Александър Николов. Николов не присъства на заседанието на Министерския съвет днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 8 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Мyн4о, копейкин няма да управлява никога. В България е пълно с глупави хора, но чак за управление никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 7
novata_ikonomika_
преди 1 година
Ти за Тиквата ни кажи и изхвърлените Ковид милиарди през прозореца на джипа ни осветли дали те не генерираха днешната инфлация. Не си мислил много докато чаткаше по клавиатурата май
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 13
4un4o.
преди 1 година
С кой Бочко. Няма такъв от Възраждане . Следващото правителство ИТН + Възраждане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 7
abc
преди 1 година
Бойко купи Слави. Явно парите са големи. Жалко..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 7
Един Българин
преди 1 година
И толупа теглеше заеми и ги събираше под чекмеджетата. Късметлия е че нямаше война по негово време иначе щяхме да сме в същото положение, макар че Асен наистина малко прекалява. Не можеш да спонсорираш цялото население. Толупът поне беше жертвал пенсионерите и те задъжаха инфлацията, но да не забравяме, че същият банкянски културтрегер ЗАКЛЮЧИ градовете и парковете и ни направи затворници без съд и присъда. Това никога и никой не би трябвало да му прости, но очевидно около 24% от хората си мислят че се борят с комунизма като гласуват за охранителя от УБО...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 4
bertram
преди 1 година
Активираха спящата клетка на Слави.Явно това, което се завъртя в енергетиката, по границата и други неща са бръкнали сериозно в нечии джоб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 13
georgi_shum
преди 1 година
Цирка не е свършил, но за щастие на тия недоразумения Киро и Асан им се вижда края.Това са най големите Некадърници управлявали България през цялата и 1343 годишна официална история!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 8
nkavrakov1982
преди 1 година
Която и да е следващата коялиция хората трябва да разберат че държава не се управлява само със пари от въздуха посредством заеми -без инвестиции в поризводства,в технологии,в хора ,в среда ,в образование ,в раждаемост не става ,какво правят тия ?Само генерират инфлация -Киро инфлацията даже има един прякор на премиера вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 1 година
И кво, следващата коалиция с Бочко, а? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 12
Gocho
преди 1 година
Отдавна трябваше БСП ако не искат да стане с тях като с ВМРО да се махат също
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още