IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИТН се оттегля от управляващата коалиция

Северна Македония и актуализацията на бюджета са в основата на споровете между управляващите

15:47 | 08.06.22 г. 26
<p>
	<em>Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group

Северна Македония и актуализацията на бюджета развалиха управляващата коалиция - лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов с изявление във Facebook съобщи, че изтегля министрите си от кабинета и "слага край" на тази коалиция.

По думите на Трифонов правителството на Кирил Петков има "друг външен министър" - не Теодора Генчовска, а съветника Весела Чернева. Според лидера на ИТН премиерът е обещал да вдигне ветото върху началото на преговорите за членство на Северна Македония в Европейския съюз. "Македония е важна част от нашата история, от нашата душа", категоричен беше Трифонов и посочи, че обещавайки да премахне пречките пред преговорния процес със Скопие, премиерът извършва национално предателство. 

По отношение на бюджета Трифонов определи актуализацията като "хвърчене на милиарди". Според него се прави експеримент с държавните пари. Лидерът на ИТН обаче посочи, че депутатите на партията в Народното събрание ще подкрепят социалните мерки, предвидени в бюджета.

В своето изявление Слави Трифонов коментира, че в края на 2021 г. са били изхарчени 9 млрд. лева за 9 дни и "никой не знае за какво". От енергетиката са "източени" 4 млрд. лева и са похарчени за "текущи нужди". "Тоест, вземаха се пари от енергетиката и се харчеха за други нужди, защото няма други приходи", каза лидерът на ИТН.

"1,2 млрд. лева се взеха от държавните дружества, за да се купи зърно, обаче зърно няма. А и 1,2 млрд. ги няма", заяви той.

Според Трифонов повечето мерки в бюджета всъщност ще ускорят инфлацията и ще обезценят и малкото останали пари на хората.

"Къде е борбата с мръсните пари, които така щедро щяха да ловят?", коментира още лидерът на ИТН по повод недостигащите приходи в бюджета. Той критикува и плановете на Министерството на финансите да изтегли нов дълг от 10 млрд. лева през тази година и допълни, че правителството води държавата към фалит.

По-рано днес (8 юни) министрите на ИТН напуснаха редовното заседание на Министерския съвет, но актуализацията на бюджета беше внесена в деловодството на Народното събрание.

От квотата на ИТН в кабинета са външният министър Теодора Генчовска, спортният министър Радостин Василев, вицепремиерът Гроздан Караджов и енергийният министър Александър Николов. Николов не присъства на заседанието на Министерския съвет днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Тия се оказаха такова менте и скрита кукла на конци на ДПС! Само глупости и популузми им дай! Язък за свестните хора, които им се вързаха и станаха част от партията и за гласоподавателите им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 1 година
Не съм фен на Трифонов но това правителство е пълен провал .В ситуация на такава инфлация да харчиш и да раздаваш пари ,да теглиш дългове и да разплаваш цените на всичко още и още и да говориш че така си спирал инфлацията е пълно безумие .Това е престъпление .Нужно е свиване,дори с цената на криза но инфлацията да падне ,а не да се раздават пари и то без ефект.Вижте цената на бензина и дизела -търговците вдигат цените с до 0,25 стотинко колкото е и обещаната отстъпка която даже и не се прилага ...пълна мизерия и некадърност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
mrynmryn
преди 1 година
Tози корифей на мисълта, защо не влезе в парламента? Има гласовете, но все така си я кара да си дрънка отстрани. Страх ли го е от нещо? На никой не му дреме за макетата, ние сме в ЕС, те не са, какво повече има да се каже по темата? Дали сме им какво искаме за да им вдигнем ветото, ако не искат да го правят, не е нужно да влизат в ЕС на всяка цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още