fallback

Шолц: Настоятелно подкрепям преговорите за членство на Скопие и Тирана в ЕС

Германия и България са стратегически партньори и това партньорство може само да се разширява, каза премиерът Кирил Петков

14:36 | 11.06.22 г. 10

Настоятелно подкрепям постигането на съгласие за започването на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония и на Албания към Европейския съюз (ЕС). Това посочи германският канцлер Олаф Шолц на съвместна пресконференция с премиера Кирил Петков след проведена среща между двамата по-рано днес в Министерски съвет.

"Западните балкани и тяхното приемане в ЕС са нещо изключително важно за нас", коментира Шолц, като допълни, че е наясно, че разширяването на ЕС е важен въпрос и за България, "по който обаче има редица въпроси".

"Германия разбира, че не е лесно да се преодолеят исторически разногласия между съседните държави, но нашият исторически опит показва, че е обогатяващо за всички страни, когато се изградят приятелски отношения със съседите", коментира германският канцлер.

"България и Германия са стратегически партньори. Германия е най-големият наш партньор в ЕС и в днешната дискусия продължихме темата, че това стратегическо партньорство само може да се разширява", каза и българският премиер Кирил Петков.

Той посочи, че търговският оборот между двете страни надхвърля 10 млрд. евро.

Сред обсъжданите теми по време на дискусията между двамата е било разширяването на ЕС в посока Западни Балкани, енергийната зависимост към Русия, както и войната в Украйна.

"Войната ни изправя пред нови предизвикателства и показва какви ценности трябва да защитаваме. Тя доказва, че трябва да продължим да работим за това ЕС да стане силен и устойчив за бъдещите предизвикателства, независимо дали са геополитически, икономически или социални", апелира Шолц. Той посочи, че "високо цени приноса на България", включително това, че приема около 100 хил. бежанци от Украйна.

Колкото до енергийната независимост, двамата политици са били единодушни, че тя трябва да се постигне колкото се може по-бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:56 | 13.09.22 г.
fallback