IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ковачевски: Засега няма постигнато приемливо решение между София и Скопие

Водят се интензивни разговори, но няма общ изготвен документ, каза северномакедонският премиер на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц

13:15 | 11.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

България и Северна Македония водят интензивни разговори за решаване на спорните въпроси чрез външните си министерства, но към този момент няма постиганато приемливо за двете страни решение. Това заяви премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, цитиран от bTV.

Той допълни, че към момента няма изготвен общ документ, който да бъде представен на съответните институции. Ковачевски за пореден път повтори обвиненията си, че София използва въпроса за членството на Северна Македония в Европейския съюз (ЕС) за вътрешнополитически цели.

Изказването на северномакедонския премиер бе направено по време на съвместна пресконференция между него и германския канцлер Олаф Шолц.

Шолц е на двудневна обиколка из Западните Балкани, в която ще посети шест кандидати за членство в ЕС  – Северна Македония, Албания, Черна гора, Сърбия, Косово и Босна и Херцеговина.

В събота предстои Шолц да дойде и на първата си визита в България. Той ще проведе разговор с премиера Кирил Петков, след което двамата ще дадат съвместна пресконференция. Президентът Румен Радев също ще приеме германския канцлер.


 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още