IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русе става част от индустриален конгломерат с Букурещ, Варна и Горна Оряховица

До този момент градската железницата не е била приоритет за икономиката на България, каза министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев

16:19 | 14.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерство на транспорта</em></p>

Снимка: Министерство на транспорта

Русе може да стане част от много сериозен индустриален конгломерат заедно с Букурещ, Варна и Горна Оряховица заради потенциала на локацията и предприемчивостта. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев след работна среща за възобновяването на проекта за градска железница в дунавския град, цитиран в прессъобщени от транспортното ведомство.

По думите му в тази посока има желание за работа на бизнес, администрация, жп инфраструктура и правителство. Градската железница в Русе ще бъде част от една по-добра свързаност между Букурещ, Варна и Горна Оряховица. Тя вече се разглежда като по-мащабен проект и е продължение на политиката за намаляване на вредните емисии, добави министърът. 

Според него до този момент железницата не е била приоритет за икономиката на България.

„Министерството на транспорта и съобщенията подкрепя тези инвестиции, които ще дадат възможност за по-добра мобилност при придвижване на хората. Предприетите действия за развитие на транспорта в региона и града се свързват с изграждането на интермодален терминал с осигурено одобрение и финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. Предстои до две седмици да бъде обявена обществена поръчка за изграждане на спирка „Университета“.

При строителството ще бъдат спазени съвременните стандарти за перони, навеси, видеонаблюдение, осветление, достъпност на градската среда“, каза министърът.

На въпрос за отхвърления иск на България за временно отлагане на прилагането на разпоредби от Пакет мобилност 1, той уточни, че трите дела, които е завела България, са в ход. Съдът е отхвърлил допълнителната молба за спиране изпълнението на задължението на превозвачите да връщат превозните средства в държавата на установяване до окончателното произнасяне на съда.

Николай Събев бе категоричен, че българската държава, заедно с единомислещите страни, продължава да работи усилено в защита на интересите на превозвачите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Заглавието звучи нелепо, Горна Оряховица е едно село, Варна и Букурещ са на 200км. а Русе не излиза от устата на този министър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още