IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановява се фериботът Русе - Гюргево

Обща задача на България и Румъния е да превърнат Дунав в ключов транспортен коридор за Европа

20:13 | 29.04.22 г.
<p>
	Премиерът на България Кирил Петков (вляво) и премиерът на Румъния Николае Чука (вдясно) по време на съвместната им пресконференция в Букурещ. <em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Премиерът на България Кирил Петков (вляво) и премиерът на Румъния Николае Чука (вдясно) по време на съвместната им пресконференция в Букурещ. Снимка: Министерски съвет

Фериботната линия Русе-Гюргево ще възобнови дейността си. Това стана възможно след подписаното днес Споразумение между България и Румъния за откриването на българо-румънска граница на ГКПП Русе – Гюргево – ферибот.

Документът бе подписан в присъствието на двамата министър-председатели на България и Румъния Кирил Петков и Николае Чука от министъра на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов, съобщават от пресслужбата на Министерството на транспорта и съобщенията.

С откриването на гранично-пропускателния пункт значително ще се облекчи трафикът на българско-румънската граница, посочва се в съобщението на ведомството.

Решението за възобновяване на фериботната линия беше взето по време на провелата се през месец януари среща със Сорин Гриндяну по инициатива на министър Николай Събев в Русе, припомнят от ведомството.

По време на пленарното заседание на двете правителствени делегации основна тема бе подобряването на транспортната свързаност на двете държави. Обсъдено бе изграждането на втори мост между Гюргево и Русе, за което ще се търси европейско финансиране. Двете държави ще продължат съвместната си работа по стартиране на проекта за драгиране на река Дунав и включването му в еврейската програма Fast Danube.

В началото на следващия месец ще се сформира и работна група с експерти от двете министерства за обследване на възможните места за построяване на нови мостови съоръжения над река Дунав.

В изявленията след срещата на Кирил Петков и Николае Чука двамата посочиха, че ще бъде обща задача за България и Румъния Дунав да се превърне в ключов транспортен коридор за Европа, като стане плавателна през цялата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още