IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Балканите трябва да са символ на координиран регион

Русия е най-голямата заплаха за региона, смята румънският премиер Николае Чука

14:01 | 28.03.22 г. 3
<p>
	<em>Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Балканите трябва да бъдат символ на координиран регион, да можем да говорим с един глас, коментира българският премиер Кирил Петков в брифинг след срещата на лидерите на НАТО от Балканите, провела се в София.

В срещата с Петков участваха премиерите на Румъния, Северна Македония и Черна гора. Те призоваха за повече срещи в подобен формат и на различно ниво, което ще помогне за развитието на региона. Една от тях ще бъде среща между министрите на земеделието, които да дискутират възможен недостиг на храни заради войната в Украйна

Румънският премиер Николае Чука обърна внимание, че тази среща е възможност за провеждане на консултации относно последиците от войната в Украйна. "Съвместните действия са ключови при управлението на конфликти", категоричен беше той и допълни, че регионът ще бъде твърдо зад евроатлантическите ценности.

Според него Русия е най-голямата заплаха за региона и отговорът на това "зловредно влияние" е ограничаване на фалшивите новини, намаляване на енергийната независимост и повече търговско сътрудничество между страните в региона. Чука беше категоричен, че трябва да бъде обърнато и сериозно внимание на Молдова, където бежанската вълна води до сериозен натиск на социалната система и на икономиката.

Забавянето на членството на останалите държави от региона в НАТО създава напрежение и недоверие, изтъкна от своя страна премиерът на Македония Димитър Ковачевски. "Ние подкрепяме териториалната цялост и суверенитета на Украйна", заяви македонският премиер и посочи, че войната поставя региона в нова реалност, включително и по отношение на веригите за доставки, енергията и производството на храни.

В брифинга след разговорите си лидерите поставиха акценти и върху задълбочаване на връзките, което да подпомогне развитието на региона. Обсъдени са били енергийните трасета и възможностите за внос на втечнен природен газ от Гърция и Турция, Коридор № 8 от Ниш до Варна и Бургас, както и засилване на отношенията в селското стопанство и т.н.

Ще обърнем посоката на газа - вече ще се движи от юг към север - има свободен капацитет на Трансбалканския газопровод, коментира още Петков. Това трасе беше ползвано преди влизане на "Турски поток" в експлоатация за доставките на руския природен газ у нас. Сега се разисква възможността да се обърне потока и по него в региона, включително и Румъния и Северна Македония, да бъде доставен втечнен газ.

В началото на март енергийният министър Александър Николов коментира по време на изслушване в Народното събрание, че е обсъдена възможността за алтернативни доставки на газ за Украйна през Трансбалканския газопровод.

Премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич отбеляза, че е може би единствената държава в Европа, която не използва природен газ, но има голямо пристанище, на което да бъде изграден терминал за втечнен газ. "Ако не изградим необходимите връзки, ние ще бъдем различни от останалата част от Европа", допълни още той.

Кирил Петков също призова за намаляване на енергийната зависимост на региона чрез втечнен газ, който може да бъде получаван от терминалите в Турция и Гърция.

По време на разговорите е била повдигната и темата за корупцията и трансграничното пране на пари, каза още българският премиер. Той допълни, че нито една държава не може да се справи сама с тези феномени, "особено тук, в този регион".

Петков припомни, че корупцията се използва за влияние от страна на Русия в региона. "Тези хора, които са корумпирани на местно ниво, много често са агенти на чужд интерес", заяви той.

Премиерите са дискутирали още и бежанската вълна от Украйна. Кривокапич пък припомни, че по време на разделението на Югославия в Черна гора са пристигнали повече от 200 хил. бежанци и на всички тях трябва да бъде даден равен достъп до придобивките, които имат и местните граждани."Изказвам своето възхищение към вас - в Румъния има огромно количество бежанци, на практика колкото е населението на Черна гора", допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 2 години
Те Балканите са си символ за координиран район, само Сърбия нещо се дърпа и не ще да я координират, нещо там се вълнува за националните си интереси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Киро... днес арменците са дали самолетите си на Кооочината! Това не е ли намеване във войната, бе ***? Давайте миговете, а Резидента-зеления чорап на съд за национално предателство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Чемодан, вокзал > Канада! Играчи тип полски свиррачи тук си имаме и по-виртуозни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още