IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единни ли са посланията от срещата на върха на НАТО?

Има ли шанс за прекратяване на руската инвазия, коментират международният анализатор Огнян Дъскарев и историкът проф. Нако Стефанов

12:56 | 25.03.22 г.
Единни ли са посланията от срещата на върха на НАТО?

„Санкциите са много строги и не знам защо го каза това. Той си противоречи. Америка даде 1 млрд. долара хуманитарна помощ и се съгласи да приеме до 100 хиляди украински бежанци“, посочи той.

Дъскарев подчерта изказването на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Европейският съюз няма да приема в рубли плащане на руски газ в потвърждение на санкциите срещу Русия.

"Това, което на мен ми направи най-голямо впечатление на тази среща, е фактът, че Полша поиска да се вкарат миротворните сили на НАТО, но на практика Щатите отказаха един подобен пряк сблъсък", посочи историкът проф. Нако Стефанов. Според него този момент е ключов в тази среща.

Историкът е на мнение, че в страната ни не трябва да бъдат разполагани чужди сили. „България трябва да стане зона на мира, а не да бъде неутрална“, настоява историкът.

По думите на Дъскарев обаче ние сме взели страна в този конфликт, защото сме член на НАТО и имаме задължения.

"НАТО няма да приеме Украйна, защото знаят, че това ще предизвика много големи проблеми, както и предизвика. Китай ще вземе по-средна линия, но повече ще клони към Русия", допълни международният анализатор.

А проф. Стефанов смята, че Китай заема дружелюбен неутралитет в стратегическото партньорство, в което страните си оставят свобода на действие, но в него има елемент на съюз.

"Русия иска Украйна да се откаже официално от членството в НАТО. Второто, което иска Русия - Крим да бъде признат. Русия иска да вземе Донбас с коридора до Крим, заради който се водят много тежки битки в Мариупол на брега на Азовско море. Украинците ще се съгласят", смята Огнян Дъскарев и добави, че това е искането на Путин за демилитаризация и денацификация на Украйна. Неговото мнение е, че Русия не напредва много добре във войната.

Ще се разрасне ли войната, ако Путин завземе Одеса?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още