fallback

Радев връчи третия проучвателен мандат на БСП

Партията ще има седем дни да определи премиер, след това още седем дни, за да предложи министри

17:05 | 18.07.22 г.

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на „БСП за България”. Той беше получен от Георги Свиленски, който е председател на парламентарната група.

Това е последният опит за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.

"Възлагам на парламентарната група на БСП да посочи кандидат за министър-председател", заяви президентът Румен Радев при връчването на третия проучвателен за съставяне на правителство на БСП.

„БСП успя да запази добрия тон в една сложна коалиция. Показахте, че можете да търсите консенсуса, да съжителствате във властта и да работите заедно със свои политически опоненти. Вярвам, че ценностите, които обединяват хората от левицата - мир, справедливост, солидарност, свобода, са и ценности за всяко българско правителство", каза държавният глава.

"От името на БСП искам да ви уверя, че ще положим всички усилия да създадем редовен кабинет, който да работи за спокойствието, сигурността и благоденствието на българския народ. Надявам се, на отговорността на всички политически групи, които до момента показаха загриженост по време на консултациите да достигнем до всяка една от тях и да осигурим редовен кабинет на Република България", каза Свиленски. 

От БСП ще имат седем дни да определят премиер, след това още седем дни, за да предложат министри. От левицата вече заявиха, че ще седнат на масата за преговори с досегашните си партньори и няма да разговарят с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”.

„Продължаваме да стоим зад думите си, че кандидатурата за премиер трябва да бъде излъчена от парламентарната група на „Продължаваме промяната“, заяви Нинова на брифинг по-рано днес.

На въпрос дали партията ще изиграе ролята на помирител, Нинова каза, че ще се постараят. „Имаме добра основа и това е изработената преди две седмици програма, която направихме с оглед на първия мандат“, каза тя. По думите й в програмата са заложени много социални елементи като например безплатни учебници за децата до 12 клас.

От "Продължаваме промяната" не успяха да съберат подкрепа като първа политическа сила, а ГЕРБ-СДС веднага върнаха мандата с тезата, че извънредни избори са решението за политическата криза в страната.

По време на консултациите при държавния глава миналия петък лидерът на левицата Корнелия Нинова вече заяви готовност за разговори за съставяне на правителство в този парламент с досегашните коалиционни партньори от "Има такъв народ", "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Тя е на мнение, че премиерът трябва да бъде излъчен от най-голямата политическа партия в НС - "Продължаваме промяната", и в него да има предимно политически, а не експертни лица.

Премиерът в оставка Кирил Петков също каза, че ще водят разговори с всички с изключение на тези, "чиито конци са дърпани от задкулисието". "Има такъв народ" и "Демократична България" също са готови да седнат на масата на преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:02 | 14.09.22 г.
fallback