IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев върна неизпълнен мандата за съставяне на нов кабинет

Президентът Румен Радев ще обяви през следващата седмица кога ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората политическа сила ГЕРБ

17:26 | 08.07.22 г. 2
<p>
	Асен Василев. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Асен Василев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Номинираният за премиер от „Продължаваме промяната“ Асен Василев върна неизпълнен връчения му от президента Румен Радев мандат за съставяне на ново правителство на политическата партия.

Пред държавния глава Василев коментира, че проектокабинетът не е събрал необходимата подкрепа, за да бъде одобрен от Народното събрание – 121 гласа.

Радев коментира, че оттегленият кредит на доверие към кабинета не може да изчерпи усилията за изграждане на прозрачно управление.

„Вярвам, че институциите могат да постигат резултати, ако осъзнатият национален интерес е на първо място. Правителството да разработи и подготви за внасяне в Народното събрание законите, свързани с Плана за възстановяване и развитие, за да не продължава България да губи време и средства“, посочи той.

Президентът коментира още, че следващата седмица ще обяви кога ще връчи мандата на втората политическа сила – ГЕРБ, за да даде време на кабинета в оставка и на парламента да работят.

От ГЕРБ вече коментираха, че ще върнат мандата. След това държавният глава ще трябва да избере трета политическа партия, на която да връчи мандат за съставяне на кабинет. Ако и тя не състави правителство, Народното събрание ще бъде разпуснато, ще се насрочат нови избори и ще бъде назначено служебно правителство.

Припомняме, че правителството на съоснователя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков падна след вот на недоверие, проведен на 22 юни. Вотът на недоверие беше внесен на 15 юни от ГЕРБ – най-голямата опозиционна група в парламента в момента, с мотив провал във финансово-икономическата политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
греда , кокорино ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
Това, че понито няма да краде в повод за празник. Но да почакаме. Може неговите уникално нагли услуги да се окажат търсени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още