IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Издръжката на банковия надзор за 2021 г. е 22,6 млн. лв.

Централната банка прие промени за избора на независими оценители при преструктуриране на банки и инвестиционни посредници

18:32 | 28.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Общият размер на таксите за покриване на административните разходи на Българската народна банка за 2021 г., които се дължат по надзора и преструктуриране на кредитните институции, възлизат на 22,631 млн. лева. От централната банка съобщиха, че от тях 18,2 млн. лева са за функцията по банков надзор, на 2,325 млн. лева възлизат разходите за преструктуриране на кредитни институции и на 2,106 млн. лева – за платежен надзор.

Като се имат предвид тези разходи, на основание Закона за Българската народна банка и Наредба №40 на БНБ от 1 декември 2020 г., банковият регулатор определи индивидуалния размер на таксите за покриване на административните разходи на Българската народна банка за миналата година, произтичащи от функциите по надзор и преструктуриране.

Централната банка прие и Наредба №44 за условията и реда за избор на независими оценители по Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

С нея се урежда изборът на независими оценители от Българската народна банка за извършване на независими оценки за целите на преструктурирането по Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

Оценителите трябва да оценяват справедливо, консервативно и реалистично активите и задълженията на институциите, при които се налага преструктуриране. Те са длъжни да назначат независимо лице, което да даде оценка дали акционерите и кредиторите на преструктурираната финансова институция биха получили по-добро третиране при производство по несъстоятелност.

Сред днешните решения на банковия регулатор е изменение в Наредба № 20 на БНБ от 24 април 2019 г. за издаване на одобрения за членове на ръководството на кредитна институция и изисквания във връзка с изпълнение на техните функции.

Измененията са свързани основно с въвеждането на два отделни въпросника за оценка на надеждност и пригодност, които да бъдат прилагани по отношение на значимите и по-малко значимите поднадзорни лица.

Въвеждането на въпросниците е във връзка с приетия от надзорния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Въпросник за надеждност и пригодност, който има за цел сближаване на практиките, приложими в рамките на Единния надзорен механизъм, и възможно най-пълното му хармонизиране в рамките на всички държави-членки.

С въвеждането на два отделни въпросника се отчитат специфичните особености при извършването на оценки на лицата, които заемат ръководни и ключови длъжности в значимите и по-малко значимите поднадзорни лица, след установяване на режима на тясно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ.

Регламентирано е задължение за попълване на съответния въпросник и при оценка на лицата, заемащи ключови позиции в банка, като е изменено съответно и наименованието на наредбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още