IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобрен е защитният механизъм между България и Единния съвет за преструктуриране

Въвеждането на общия защитен механизъм на Единния фонд за преструктуриране в Банковия съюз пък ще влезе в сила от 2022 г.

18:20 | 08.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Кабинетът одобри на днешното си заседание Паралелното споразумение за защитен механизъм между Република България като кредитор и Единния съвет за преструктуриране като кредитополучател, подписано от министъра на финансите на 25 ноември 2021 г. Съгласно процедурата Министерски съвет (МС) ще предложи на Народното събрание да го ратифицира със закон, съобщиха от правителствената информационна служба.

Паралелното споразумение се сключва в изпълнение на ангажиментите на страната ни, произтичащи от членството на България в Банковия съюз и по-специално в Единния механизъм за преструктуриране.

От МС обясняват, че защитният механизъм осигурява финансиране в процеса на преструктуриране на кредитни институции в Банковия съюз, когато средствата в Единния фонд за преструктуриране не са достатъчни и не могат да бъдат осигурени чрез пазарно финансиране. Защитният механизъм включва револвираща кредитна линия от Европейския механизъм за стабилност, който дава подкрепа от името на еврозоната, и Паралелни споразумения (револвиращи кредитни линии), които се предоставят от всяка, участваща в Банковия съюз държава членка извън еврозоната (в т.ч. и България), „като се осигурява равнопоставеност и еквивалентно третиране на всички държави членки, участващи в механизма“.

В Паралелното споразумение е определена максималната сума, до която могат да бъдат предоставени заеми от България. Тя е пропорционална на съответните предварителни вноски в Единния фонд за преструктуриране от кредитните институции, установени на българска територия. Държавата кредитор по Паралелното споразумение решава дали да отпусне искания заем за всеки конкретен случай, на базата на установените критерии и при спазване на процедурите, заложени в споразумението.

Очаква се защитният механизъм на Единния фонд за преструктуриране да започне да функционира от началото на 2022 г. 

От датата на влизане в сила на защитния механизъм се прекратява Споразумението за кредитна линия между Република България като кредитор и Единния съвет за преструктуриране като кредитополучател, подписано на 07.10.2020 г. и ратифицирано със закон (ДВ, бр. 107 от 18.12.2020 г.).

С друго свое решение правителството одобри проект на Закон за ратифициране на Споразумението за изменение на Споразумение относно прехвърлянето и взаимното използване на вноски в Единния фонд за преструктуриране (Споразумението) между Кралство Белгия, Република България, Чешката Република, Кралство Дания, Федерална Република Германия, Република Естония, Ирландия, Република Гърция, Кралство Испания, Френската Република, Република Хърватия, Италианската Република, Република Кипър, Република Латвия, Република Литва, Великото Херцогство Люксембург, Унгария, Република Малта, Кралство Нидерландия, Република Австрия, Република Полша, Португалската Република, Румъния, Република Словения, Словашката Република и Република Финландия.

С промените се ревизират Член 5, параграф 1 от действащото споразумение, като се определят условията и реда за взаимно използване на извънредни последващи вноски, както и Член 7, параграф 1 с цел да се осигури възможност договарящите страни, засегнати от преструктуриране временно да могат да ползват финансови средства от подразделенията на други договарящи страни, които все още не са предмет на взаимно използване по време на преходния период.

Според МС измененията целят по-ранно въвеждане на общия защитен механизъм на Единния фонд за преструктуриране в Банковия съюз - от 2022 г. вместо 2024 г., чрез взаимно използване на извънредните последващи вноски. Политическото решение за това беше взето на заседанието на еврогрупата в разширен формат на 30 ноември 2020 г.

Общият защитен механизъм на Единния фонд за преструктуриране е под формата на кредитна линия от Европейския механизъм за стабилност. Общият защитен механизъм е крайна мярка и представлява допълнителна защита, която ще е на разположение в случай на недостиг на средства в Единния фонд за преструктуриране. Той ще укрепи и допълни рамката за преструктуриране на Банковия съюз и ще гарантира запазването на финансовата стабилност.

Предоставените средства по линия на общия защитен механизъм изцяло ще бъдат възстановени от вноски на банките.

Споразумението налага стартиране на нова процедура по подписване и ратификация от всички страни по него.

От МС припомнят още, че Единният механизъм за преструктуриране е вторият стълб на Банковия съюз, който цели да осигури централизирано преструктуриране на проблемни банки, като разходите за данъкоплатците и реалната икономика бъдат сведени до минимум. Ключов елемент на ЕМП е създаването на Единен фонд за преструктуриране, финансиран от банковия сектор, който функционира от 1 януари 2016 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още