IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отнемат акредитацията на България за търговия с емисии парникови газове

Очаква се решението да бъде потвърдено на 30 юни, дотогава предприятията с право на търговия с емисии могат да го упражнят

11:21 | 13.05.10 г.
Отнемат акредитацията на България за търговия с емисии парникови газове

Отнета е акредитацията на България за търговия с емисии парникови газове по предварително решение на прилагащия орган по Конвенцията от Киото. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитирана от БТА.

Очаква се решението да бъде потвърдено на 30 юни.

Предприятията, които имат право на търговия с емисии, могат да направят това до тази дата.

Екоминистърът изрази оптимизъм, че акредитацията ще бъде възстановена през ноември. Това е най-ранният срок, в който това може да се случи.

Държавата няма да успее да реализира своите квоти до 30 юни, тъй като законът, който регламентира това, е все още на първо четене в парламента. Според Караджова причините за отнемането на акредитацията са престъпното бездействие на предишното управление и неглижирането на препоръките, които са отправени към страната от 2007 до 2009 г.

През април Европейската комисия одобри многократно връщания национален план за търговия с въглеродни емисии на България, за периода 2008 – 2012, който позволи на българските компании да се присъединят към схемата за търговия с въглеродни емисии в Европейския съюз.

Българските предприятия могат да продадат неизползваните си за тази година квоти с парникови газове за 60-70 млн. eвро, заяви вчера Караджова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още