IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последна в ЕС България започва търговия с въглеродни емисии

България ще може да разпределя квоти до 42,4 мил. тона CO2 годишно сред 132 индустриални мощности

18:09 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Последна в ЕС България започва търговия с въглеродни емисии

Европейската комисия одобри многократно връщания национален план за търговия с въглеродни емисии на България, за периода 2008 – 2012, който ще позволи на българските компании да се присъединят към схемата за търговия с въглеродни емисии в Европейския Съюз, съобщава Ройтерс.

„Планът е одобрен без поправки“, е заявил говорител на българското министерство на околната среда, цитиран от агенцията.

България, която единствена беше останала без одобрен план за въглеродните емисии в ЕС, сега ще може да разпределя квоти за 42,4 милиона тона въглероден диоксид (CO2) годишно сред 132 индустриални мощности.

През януари българското правителство внесе документа за одобрение пред Комисията за трети път, която отхвърли два предишни варианта на националния план.

По данни на Министерството на околната среда за 2009 г. българският бизнес има повече от 6 милиона свободни квоти, които може да продаде. Цената на единица квота в момента се движи между 13 и 14 евро. Една издадена квота е разрешение за емитиране на 1 тон въглероден диоксид в атмосферата.

Заради забавянето българските компании няма да могат да се възползват от неизползвани въглеродни квоти през 2008 г. и те са фиксирани на 38,3 милиона тона, колкото е и реалното замърсяване за годината.

Според данните за замърсяването през 2009 г. поради забавянето на икономиката отделените парникови газове за годината са намалели с 17% до 31,7 милиона тона в сравнение с предходната година.

С много малки изключения, почти всички инсталации имат неизползвани квоти за 2009 г. и според анализатори на пазара повечето български компании ще предпочетат да продадат квотите си, за да подобрят финансовите си резултати.

Схемата за търговия с въглеродни емисии в ЕС контролира замърсяването с CO2 от 11 000 мощности в рамките на съюза и има за цел да ограничи последиците от глобалното затопляне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още