IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калин Христов: България няма да продава еврооблигации

В началото на май финансовият министър Симеон Дянков обяви, че се планира емитиране на държавен дълг

19:34 | 25.05.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Калин Христов: България няма да продава еврооблигации

България няма да продава еврооблигации, въпреки че бюджетният дефицит за тази година се очаква да надхвърли прогнозите, е заявил в интервю за Bloomberg подуправителят на Българската народна банка Калин Христов.

“Финансовото министерство не иска да продава в момента еврооблигации, за да покрие бюджетния дефицит”, е посочил Христов. Той е уточнил, че за тази цел ще се използва фискалния резерв в размер на 6 млрд. лв. и около 800 млн. лв. от търговските банки.

По-рано днес, след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, бе обявено, че очакваният дефицит по държавния бюджет, след актуализацията му, е 3,9% от прогнозния брутен вътрешен продукт.

Преди заседанието на съвета председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев каза, че в проекта за актуализация на държавния бюджет е записан 4,8% бюджетен дефицит за тази година.

В началото на май финансовият министър Симеон Дянков заяви след заседание на кабинета, че бюджетът ще бъде актуализиран и че правителството планира продажба на облигации. Впоследствие Дянков се отказа от еврооблигациите.

Христов е заявил още, че централната банка има различни виждания от правителството по отношение на растежа. БНБ очаква брутният вътрешен продукт да нарасне с 0,5 на сто тази година, докато оценката на правителството е за ръст от 1%, е посочил Кирил Христов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
орк
преди 13 години
дали не са пропуснали че фискалния резерв са надсъбрани данъци? и защо с надсъбраните данъци ще се плаща за тютюн и нереформирани сектори като здравеопазване, инвалдини пенсии и МВР. Сектори и чиновници, които и досега са ни смукали като пиявици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
IvelinaLina
преди 13 години
до скоро се колебаех относно две качества на Б.Борисов - суетата и решителността. Орязването на бюджетни разходи е непопулярен метод и удря директно по розовият имидж на премиера. Неотдавна се прокламираше в медийното пространство, че Б.Б. иска да остане и в историята като положителен герой, но дали решителността му е по-голяма от суетата и личният интерес, за да постигне това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
4850
преди 13 години
Лично според мен България не трябва да емитира облигации за да си покрие дефицита. Подобен ход би имал по-скоро краткотраен ефект и отрицателен погледнато в бъдещето. Емитирането на каквито и да е облигации би ни приближило до ситуацията в която се намира Гърция а именно по-близо до ръба на безизходицата. Наистина има смисъл в това да се наливат средства в икономиката в условията на криза за да се съвземе, но не и при условие, че цената на привл кптл е в пъти по-висока отколкото при др обстятлст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
1914
преди 13 години
колко пъти вече ще си ревизираме прогнозата за дефицита и кога накрая ще видим наистина мерки за свиване на разходите?а К.Христов направо откри топлата вода с това твърдение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още