fallback

Рискът по държавните ни облигации е на най-ниското си ниво от края на май

CDS-спредът по нашите облигации е паднал до 277 базисни пункта - доста по-нисък от този на Румъния, Латвия и Унгария

15:26 | 03.08.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Стойността на застраховката срещу фалит на Република България, изразяваща риска от необслужване на задълженията по облигациите на страната чрез показателя CDS (Credit Default Swap) спред за 5-годишен период, се установи на най-ниското си ниво от края на май тази година - 277 базисни пункта, показват данни на Ройтерс.

Според CMA DataVision стойността на този показател за страната ни е 272 базисни пункта, се казва в прессъобщение на Министерството на финансите (МФ), в което се цитират данните на агенцията.

Споменатите стойности определят България като стабилна на финансовите пазари. Цената на застраховката срещу фалит намалява значително от средата на юни и тенденцията на спад се очаква да се запази и през следващите седмици, казват от МФ.

България се възприема като държава с риск, много по-нисък от този на Румъния, Латвия и Унгария, се казва още в прессъобщението.

Според Ройтерс спредът за Румъния регистрира слабо увеличение, достигайки 347 базисни пункта, за Латвия той е 323 базисни пункта, докато този на Унгария се е установил на 321 пункта.

За Гърция спредът е все още около 750 базисни пункта. За Литва той е 240, а за Португалия – 220 пункта. Спредът за Испания се е увеличил от 175 на 180 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:19 | 12.09.22 г.
fallback