IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приеха Бюджет 2011 след 14 часа дебати

Според Симеон Дянков е приет „бюджет на стабилността“, с който ще бъдем една от четирите страни, покриващи критериите от Маастрихт

10:13 | 03.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Приеха Бюджет 2011 след 14 часа дебати

След повече от 14 часа дебати в пленарна зала парламентът прие на второ четене бюджета на Република България за 2011 г. Този път процедурата бе по-кратка от миналогодишната, когато дебатите продължиха 17 часа, пише БТА.

Финансовият министър Симеон Дянков присъства на част от дебатите, но не взе думата. Опозицията разкритикува бюджета в частта му за приходи и разходи. Едно от обвиненията в него беше, че се съобразява с изборите през 2011 година за местна власт и президент. Други бяха за сивия сектор, за малкото пари за образование, за "национализацията" на резерва на НЗОК.

Заложените приходи догодина са 16,08 млрд. лв, а разходите - 18, 24 млрд. лв. Бюджетното салдо е отрицателно - минус 2,16 млрд. лв.

Дефицитът за догодина е предвиден в размер на 2,16 млрд. лв., а минималният фискален резерв - 4,5 млрд. лв.

Според финансовия министър Симеон Дянков бюджет 2011 може да се определи като „бюджет на стабилността“

България ще бъде една от четирите държави в Европейския съюз, която ще изпълни Маастрихтските критерии за бюджетен дефицит, подчерта финансовият министър.

Страната ни е и една от малкото, която не увеличи данъците и не намали пенсиите и заплатите, подчерта още вицепремиерът.

По думите му навлизаме в 2011 г. с ясно виждане за пенсионната реформа за години напред. 2011 ще е и годината, в която парите за здраве ще са само за здраве, предвидени са и повече пари за образование, допълни Симеон Дянков.

Очаквайте повече информация за планираните приходи и разходи на държавата

Всичко за бюджета може да намерите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
optional
преди 13 години
споделям виждането на Л. Дацов, че Бюджет 2011 е "копи-пейст с грешки"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още