IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приеха отчета за бюджета на София за 2010 година

Общата стойност на приватизационните сделки е почти 11 млн. лева

15:20 | 10.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Приеха отчета за бюджета на София за 2010 година

Столичният общински съвет прие отчета за изпълнението на бюджета на София за 2010 година. За приемането на отчета гласуваха съветниците от ГЕРБ, ДСБ, СДС, "Атака", а против - НДСВ и БСП, съобщи БТА.

Приходите на Столичната община към 31 декември 2010 г. са били 987 368 876 лв. - изпълнение от 94%, като изпълнението на собствените приходи е 86,84%.

През 2010 г. са реализирани приватизационните сделки за дела на общината в "БКС-център" за 3 милиона лева, като общата стойност на приватизационните сделки е почти 11 млн. лева, отчетоха общински съветници от ГЕРБ.

Основният дебат, който продължи около час, беше насочен към изпълнението на собствените приходи на общината. По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова през 2010 г. общината е била в състояние на криза.

Липсват аналитичен материал, както и предложения за преодоляването на проблемите, коментира Жельо Бойчев – председател на групата съветници от БСП. По думите му проблеми при изпълнението на приходите има при глобите и санкциите, при дивидентите от търговски дружества, както и при реализацията на приходи от продажбата на общински активи. Георги Кадиев от БСП каза, че неизпълнението за 2009 и 2010 година "лишава софиянци от 200 млн. лв. приходи".

Валя Чилова от ГЕРБ отбеляза, че причините за неизпълнението на имуществените данъци ще се преодолеят с новите законодателни мерки, които влизат в сила през тази година. Даването на възможност на Столичния инспекторат да глобява с до 50 лева, а не както досега - с до 10 лева, ще увеличи събираемостта на приходите от такси и глоби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още