IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осигуриха 70 млн. лв. за тютюнопроизводителите

Министърът на земеделието и храните ще определи със заповед разпределението на сумата по сортови групи

14:08 | 04.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Осигуриха 70 млн. лв. за тютюнопроизводителите

Правителството прие постановление, с което се осигуряват до 70 млн. лв. национално доплащане за тютюн за 2010 г. чрез Държавен фонд „Земеделие”.

Сумата ще бъде предоставена от средствата за национални доплащания, а при недостиг - като разход по Закона за държавния бюджет за 2011 г. Министърът на земеделието и храните ще определи със заповед разпределението на тази сума по сортови групи тютюн, съобщи пресцентърът на кабинета.

Средствата бяха предвидени като държавна помощ за производителите, но не бяха заложени в бюджета за 2011 г. и това предизвикваше периодично недоволство сред бранша. Междувременно новосформираният Консултативен съвет по тютюна прие Стратегия за развитие на тютюнопроизводството в България, което бе предварителното условие, за да се стигне в крайна сметка до отпускането на средствата.

Според политиката за подпомагане на тютюнопроизводството в Европейския съюз помощта не се обвързва с произведено количество. Целта е не да се увеличава производството, а да се подпомагат доходите на земеделските стопани.

С решение от май 2010 г. за разрешаване на допълнителни национални директни плащания в България за 2010 г. Еврокомисията разреши на България да приложи схема за национално доплащане за тютюн, необвързана с производството.

Подпомагането с национални доплащания към директните плащания ще се предоставя въз основа на средногодишното количество изкупен качествен тютюн за референтния период 2007-2009 г.

Подпомагане ще бъде предоставяно на производителите, които са отглеждали тютюн през която и да е година от определения референтен период и продължават да упражняват земеделска дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още