IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премахнаха лицензионния режим за търговците на необработен тютюн

Отпадна изискването промишлената обработка на суров тютюн да се осъществява в страната

15:56 | 23.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Премахнаха лицензионния режим за търговците на необработен тютюн

Отпада изискването за изкупуване на тютюн само от лица, които имат право за промишлената му обработка, получено от Министерския съвет. Това реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Депутатите отмениха и текста, според който производството и изкупуването на тютюн се осъществява чрез писмени договори между купувачите и тютюнопроизводителите, които се сключват в началото на всяка производствена година, но не по-късно от 31 март, съобщи БТА.

Отпадна и забраната за препродаването на изсушен и на производствено манипулиран тютюн, както и изискването промишлената обработка на суров тютюн да се осъществява в страната.

Остана обаче забраната за износ на тютюневи изделия, облепени с български акцизен бандерол, освен в случаите, когато това е предвидено със закон.

Идеята за директно договаряне между производители и търговци бе оповестена миналата година като предложение на тютюнопроизводителите, а депутати от ГЕРБ се заеха да я реализират.

При гласуването днес ДПС и Коалиция за България възразиха срещу промените, предложени от депутати от ГЕРБ. Юнал Тасим определи законопроектa като "най-краткият и най-лобисткият", а Димчо Михалевски - като "недоносче".

Михалевски отбеляза, че отмяната на изискването за преработване на тютюн на територията на страната ще донесе загуби от 0,5% от БВП за година. Колегата му от ДПС предупреди, че около 20 хиляди човека ще останат без работа. Тасим отбеляза, че търговията на тютюн е лицензирана дейност във всички европейски държави, а България ще направи изключение.

Корнелия Нинова от левицата посочи, че с промените ще се ликвидира цял сектор и ще се понижат приходите от акциз и ДДС от рязан тютюн и от преработка на тютюн. Добра е идеята да се улесни лицензионният режим или да се въведе разрешителен, за да има яснота кой има право да изкупува тютюн, смята Нинова. Според нея пълното отпадане на лицензите обаче не е удачен вариант.

Законопроектът дава възможност тютюнът - суровина, със свръхпроизводство, да намери по-голям пазар и по-висока цена за изкупуването й, отговори на критиките един от вносителите на промените - Георги Андонов (ГЕРБ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още