IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите предлагат да отпаднат посредниците при изкупуването на тютюн

Производителите готвят протести заради липсата на субсидии за сектора през 2011 г.

12:27 | 24.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Управляващите предлагат да отпаднат посредниците при изкупуването на тютюн

Депутати от ГЕРБ са внесли промени в закона за тютюна, с които ще отпадне лицензионният режим за фирмите, изкупуващи тютюна от производителите. Това заявиха пред журналисти депутати от партията, избрани от райони, в които се отглежда тютюн, съобщи БТА.

Промените

Идеята за директно договаряне между производители и търговци възникна преди около месец на среща между министъра на земеделието Мирослав Найденов и участниците на тютюневия пазар у нас. Тогава тютюнопроизводителите поискаха изолиране на прекупвачите като част от веригата в опит за по-големи печалби и оцеляване на пазара, а народният представител Стефан Господинов се ангажира да промени закона.

Депутатът Георги Андонов коментира днес, че досега фирмите посредници, изкупуващи тютюн, са имали право да търгуват само с лиценз на Министерския съвет и така е съществувала възможност те да сключват помежду си картелни споразумения. "От този режим са печелили не производителите, а изкупвачите", посочи Андонов.

Промяната цели цената на произведения тютюн да се покачи, а на пазара за изкупуването на тютюн да има свободна конкуренция. С промените частните сдружения на тютюнопроизводителите ще могат да предлагат и продукцията си извън страната.

Депутатите от ГЕРБ заявиха, че с лицензионния режим са били облагодетелствани близки до тройната коалиция фирми. „С протекцията на властта се източваше фонд "Тютюн" и се крадеше от труда на тютюнопроизводителите“, каза Андонов.

Предстоят масови протести

Междувременно тютюнопроизводителите се готвят за масови протести в петък, 26 ноември. Това съобщи за Investor.bg заместник-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Фикрет Бекир. Според него протестите ще са мирни, в 3-4 района на страната.

Тютюнопроизводителите искат в бюджета за 2011 г. да се заложат 73 млн. евро като национални доплащания за преструктуриране на бранша. Според земеделците отпадането на посредниците няма да им помогне, тъй като без субсидии тютюнопроизводството на практика ще изчезне.

„Имаме одобрението на ЕК тези 73 млн. евро да бъдат изплатени, затова не се отказваме от протестите“, заяви и Асен Кичуков, производител на тютюн от Първомай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още