IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закриват фонд "Тютюн", секторът ще работи на пазарен принцип

Окончателно се пракратява разпределението на квоти за производство на тютюн, регулацията на изкупните цени и премирането

14:37 | 19.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Закриват фонд "Тютюн", секторът ще работи на пазарен принцип

Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия. С промените се закрива фонд "Тютюн", който досега осъществяваше държавното подпомагане в сектора, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Отменят се и разпоредбите, свързани с разпределението на квоти за производство, регулацията на изкупните цени на тютюна, премирането, както и безвъзмездното предоставяне на семена на производителите.

Тютюнопроизводителите в бъдеще ще бъдат подпомагани както всички останали от аграрния сектор и ще подлежат на вписване в поддържания от земеделското министерство регистър (по чл. 7 от Закона за подпомагане на земеделските производители).

Приятият от кабинета документ предвижда също отмяна на редица разпоредби, свързани с договорните отношения при изкупуването на тютюна с цел привеждане на сектора на пазарна основа.

Другите промени в законопроекта са свързани с прилагането на ефективен контрол върху съдържанието и емисиите на тютюна и тютюневите изделия от страна на България като държава-членка на ЕС. Предвижда се Институтът по тютюна и тютюневите изделия да прави анализи за съдържанието на вредни вещества и съставки в тютюневите изделия.

Държавното регулиране на производството, изкупуването и търговията с тютюн до края на 2006 г. се осъществяваше чрез използването на целия инструментариум, предвиден в Закона за тютюна и тютюневите изделия. С влизането на България в ЕС действащата законова уредба се запази, според предвидената в Договора за присъединяване възможност помощите, установени в държавата-членка преди датата на присъединяването и все още приложими след нея, да продължат да се прилагат до края на третата година от еврочленството.

Срокът за държавно подпомагане на сектора чрез тези схеми изтече на 31 декември 2009 г. След тази дата всяка помощ, насочена към тютюнопроизводителите в България, се счита за "нова помощ", мотивират се вносителите на промените.

През тригодишния период, в който продължи държавното подпомагане на тютюнопроизводителите в България, е приет европейският регламент 1234/2007 за установяване на обща организация на селскостопанските пазари. Той налага на България като държава-членка на ЕС да премахне напълно регулирането в сектора. Затова трябва да отпаднат квотите за производство и субсидирането, а секторът да заработи изцяло на пазарна основа. Целта е да се запази подпомагането единствено в контекста на политиката на ЕС за развитие на селските райони, където са и пренасочени финансовите средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
Te сеа ДеПеСарите ще скочат до небесата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още