IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милен Велчев: Правителството е пред неплатежоспособност

Не трябва да се позволява средствата от Сребърния фонд да се инвестират в български акции, смята бившият финансов министър

16:34 | 16.02.12 г. 34
Автор - снимка
Създател
Милен Велчев: Правителството е пред неплатежоспособност

Правителството е снижило фискалния резерв до 3,3 млрд. лева през миналата седмица, което означава на практика, че то е в неплатежоспособност. Това коментираха днес икономистите на НДСВ Милен Велчев, Любомир Дацов и Николай Василев, съобщиха от централата на партията.

Бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов алармира, че в момента нивото на фискалния резерв е под критичния минимум и „простичко казано, сме в ситуацията на правителството на Виденов”. Управляващите са в ликвидна криза или с други думи – в неплатежоспособност, подчертава Дацов.

Икономистите коментират, че правителството на ГЕРБ е заварило двойно по-голям фискален резерв, като вече си е позволило лукса да изхарчи половината от него.

Използването на втората половина е по-трудно, защото минава през Международен фонд „Козлодуй”, Сребърния фонд (наричан още „трети стълб“ на пенсионната система), както и някои други „неприкосновени” фондове, казва бившият финансов министър Милен Велчев.

По думите му, вместо да мисли за осигуряване на достъп до капиталовите пазари, за да рефинансира облигациите, които предстои да се платят в началото на следващата година, правителството по-скоро мисли да ги плати с парите за българските пенсионери. Въобще нямаше да има нужда да се замисляме как да платим тези облигации, ако не беше изхарчен наполовина фискалния резерв, подчертава Велчев.

"Един от проблемите при инвестирането на средствата от Сребърния фонд в държавни ценни книжа е, че ако се наложи да се плащат пенсии, няма с какво – с ДЦК ли?", задава риторичен въпрос бившият финансов министър.

Според него ако бъде позволено средствата от Сребърния фонд да се инвестират в български акции, това ще бъде "най-голямата кражба, която познаваме".

"Такива опити за облигиране на Сребърния фонд имаше и по времето на тройната коалиция, но ние спряхме нашите коалиционни партньори и мисля, че те трябва да са ни благодарни за това", обяснява Милен Велчев.

Той дава пример, че подобен скандал с управлението на пенсионните фондове в Гърция коства мандата на правителството преди ПАСОК и е „една от основните причини за сегашното състояние на Гърция". Така че за доброто на България и доброто на самите управляващи ги съветваме да се въздържат от подобни операции със Сребърния фонд, апелира Милен Велчев.

Относно оценката на Европейската комисия да ни постави в група от 12 рискови държави икономистите от НДСВ смятат, че тя е „справедлива“ заради огромната междуфирмена задлъжнялост у нас.

За справяне с този проблем бившият министър на икономиката Николай Василев дава няколко идеи, като една от тях е да се даде възможност на всички кредитори да трансформират своите вземания, просрочени с над 3 месеца, в търгуеми облигации.

Василев предлага още да се позволи на всички кредитори да трансформират своите вземания, просрочени с над 12 месеца, в акционерен капитал на фирмата-длъжник, което ще представлява  замяна на дълг срещу собственост.

Бившият икономически министър предлага и стимулиране на развитието на капиталовите пазари, като много фирми да могат да съберат необходимия им акционерен капитал чрез първично публично предлагане (IPO).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
А, то тази дружинка НДСВ все още съществувала. Аз мислех, че си гледат хотелчетата и бизнесите с които източиха държавата и си живуркат готено. Ох.. то пък било криза и сигурно хотелите са на загуба сега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
rootoffselo
преди 12 години
Миленчо, ако ти не беше направил великата сделка с дълга. Тогава ние Българите нямаше да дължим има няма няколко милиарда долара, а пък ти лично нямаше да вземеш няколко милиона долара комисионни и нямаше да построиш хотели по морето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
FINTA
преди 12 години
Така е Миленчо, но Ти имаш основна заслуга за което!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още