IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП предлага освобождаване на детските стоки от ДДС

Мярката е част от стратегията за борба с демографската криза, отчитат "червените"

14:57 | 16.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БСП предлага освобождаване на детските стоки от ДДС

Детските стоки и услуги да бъдат освободени от данък добавена стойност (ДДС). Това ще запише БСП в своята управленска програма, заяви депутатът от „Коалиция за България“ Драгомир Стойчев, цитиран от БТА.

Мярката ще бъде част от усилията на партията за справяне с демографската криза. „Тук не трябва да говорим за пари, а за бъдещето на нашата страна“, коментира още депутатът.

Червените предлагат още и обезщетението за гледане на дете между първата и втората година да е равно на минималната работна заплата, както и еднократно изплащане на по 50 лева за дете за тези, които заради подоходните критерии не получават детски надбавки всеки месец.

Изравняването на обезщетението с минималната работна заплата ще коства около 30 млн. лева на бюджета годишно, поясни Емилия Масларова. 

От БСП са внесли и искане за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване, съобщи Корнелия Нинова. Основание за това е по-доброто изпълнение на бюджета за 2012 година. Финансовият министър Симеон Дянков призна преди дни, че има 800 млн. лева повече приходи и в резултат дефицитът е само 400 млн. лева, а не 1,2 млрд. лева, както сочеха първоначалните предвиждания.

„Парите са в бюджета и обещанието, че ще бъдат изразходвани за увеличаване на доходите на хората, трябва да бъде изпълнено“, отбеляза още Нинова. По тази причина и „червените“ предлагат увеличаване на пенсиите от 1-и януари, а не от 1-и април. Това ще струва на бюджета още 194 млн. лева, сочат изчисленията на БСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още